MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

KD:s högergir ett hot mot demokratin!

Posted on

Den förra moderatledaren Anna Kinberg Batra var ett tag tydlig med att M aldrig skulle kunna tänka sig att samarbeta med SD. Bara några månader senare gjorde hon en ordentlig högergir och blev lika tydlig med att det nog ändå var möjligt. Detta kom senare att bli hennes fall och hon tvingades avgå.

Det går att se tydliga paralleller med AKB:s lappkast och det vi nu fått uppleva av kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som nu öppet går ut med att KD är öppna för ett samarbete långt ut på högerkanten.

Den stora skillnaden mellan AKB och EBT är att den sistnämnda tycks stärka sin position inom de interna leden. Opinionssiffrorna skjuter i höjden och KD lockar till sig väljare både från M och SD och ligger nu runt 10-12% i mätningarna.

Detta måste ändå ses som en remarkabel återhämtning med tanke på att partiet kort före valet låg en bra bit under 4%-spärren och mer eller mindre räknades ut av expertisen.

Att alliansen är ett minne blott har sedan januariavtalet stått helt klart. EBT har fått stark kritik för sin kraftiga högervridning av sina forna allianskollegor i C och L.

Det blir därför allt tydligare att vi nu har ett konservativt treparti block långt ut på högerkanten där SD:s extrempolitik vinner allt mer mark, vilket i sin tur innebär att normaliseringen av deras ideologi och främlingsfientliga politk nu är ett faktum!

Visst ringde det en varningsklocka i valrörelsen när EBT turnerade runt Sverige tillsammans med åsiktsmaskinen och fd Ny Demokrati-företrädaren Bert Carlsson.

Samme Carlsson som när flyktingvågen nådde sin kulmen gav dubbelmoralen ett ansikte genom att kritisera politiska ställningstaganden samtidigt som han drog in miljoner på boenden runt om i Sverige!

Det jag dock har svårt att förstå är hur EBT med gott samvete så tydligt gör avsteg från partiets grundstenar och de kristna värderingar som så starkt präglat partiet och som alltid lyfts fram av hennes företrädare Alf Svensson och Göran Hägglund!

Samtidigt vet vi ju att det historiskt alltid har funnits beröringspunkter mellan KD och SD. Exempelvis synen på homosexualitet som en ”sjukdom som ska utrotas”.

Ett annat exempel är synen på kärnfamiljen med tydliga patriarkala normer och strukturer och där vårdnadsbidraget, som var KD:s skötebarn och som fick stöd av övriga bidragsfientliga allianspartier och självklart också av SD, är ett av de senare bevisen på detta!

Det här är ett hot mot jämställdhet och jämlikhet och i slutändan också ett hot mot de demokratiska värderingar som Sverige är byggt på!

Därför är det kanske inte så konstigt att man känner en allt mer ökande oro för vad som komma skall. Moderaternas ambivalenta inställning till hur man ska förhålla sig till SD tenderar att väga över åt en starkare högervridning. KD har gjort klart för var de står i den frågan.

Tre partier som i dagsläget tillsammans tilltalar runt 47% av väljarna och där SD är största parti! Vad kan det komma att innebära vid valet 2022?

Det högerkonservativa blocket med tydliga inslag av nationalism, stärkta patriarkala strukturer och med en retorik som allt mer liknar det som idag präglar USA stärks nu alltså av KD:s opinionssiffror.

Hur kommer KD att agera lokalt ute i kommunerna nu när deras partiledare sopat banan långt ut mot högerflanken?

I Enköping, likt många andra kommuner, har vi ett parlamentariskt läge där SD redan med sin vågmästarroll ges mer makt än nödvändigt. Var KD i Enköping egentligen står i synen på SD vet vi inte. Vi har inte fått några tydliga indikationer.

Nu börjar det visserligen gunga i leden och vi ser högt uppsatta KD-politiker i kommunsverige lämna partiet i protest mot EBT:s inviter till SD.

Man kan ju alltid hoppas att Bosse Reinholdsson och övriga i hans lokalavdelning står stadigt i den högervind som blåser allt starkare!

2 thoughts on “KD:s högergir ett hot mot demokratin!

 • Mikael Bergman 30 mars, 2019 at 13:42
  Reply

  Din omtanke om Kd och Kd:s värderingar är rörande men jag förstod inte vari hotet mot demokratin låg? Förväxlar du inte begreppen? Det är väl det socialdemokratiska maktinnehavet som är hotat?

  • Matz Keijser 30 mars, 2019 at 18:24
   Reply

   Märkligt att du inte ser hur ett nationalistiskt parti är ett hot mot demokratin, Mikael. Men det är väl så EBT också resonerar och därför öppnat upp för ett samarbete med SD!

   Det är lika märkligt att inte fler ser likheten med SD:s strategi idag med hur nazisterna i slutet av 20-talet och början av 30-talet visade upp en mer ”rumsren” politik för att inte skrämma väljare och för att när de sedan kom i maktposition visa sitt rätta jag!

   Ibland kan det vara bra med att förstå historian för att inse konsekvenser och risker.

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.