MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

KD:s lögner och (S)anningen

Posted on

Lisa Walén, ordförande för KD-gruppen i Enköping, skriver på debattsidan i EP idag 11 juli om valfrihet och då i första hand när det gäller barns situation.

Inte helt oväntat kör Walén med ogrundad skrämselpropaganda och påstår att Socialdemokraterna vill ”tvinga” in barn på förskolan. Denna taktik från KD är inget nytt. Waléns partikamrat och tillika familjepolitiska talesperson för KD Emma Henriksson försökte med samma lögnaktiga grepp i februari!

Dessa osanningar är dock lätt att avfärda:

Det Socialdemokratiska förslaget bygger på att vi vill göra förskolan tillgänglig för alla barn och på längre sikt göra förskolan avgiftsfri. Men som ett första steg föreslår vi allmän förskola från två års ålder, istället för dagens tre år. Det innebär en avgiftssänkning med 420 kronor från dagens 1260 kr till 840 kr per månad, eller totalt 5040 kr per barn och år.

Självklart är det oftast så att föräldrar känner sina barn bäst. Det är också därför vi överlåter till föräldrarna att avgöra när barnen ska börja förskola. Vi gör bara förskolan mer tillgänglig och det innebär mer pengar i plånboken till Sveriges barnfamiljer.

Walén ger sig också på alla duktiga pedagoger ute på förskolorna när hon menar att ”utifrån pedagogens lärdom är ju alla barn lika och kan sättas i samma ’fålla’ och få samma uppfostran”!

Här sågar Lisa Walén en hel yrkeskår och visar att hon själv inte har någon som helst förankring i verkligheten och står långt ifrån ”verklighetens folk”!

Personalen inom förskoleverksamheten är oerhört skickliga på att möte varje barn, varje individ utifrån hans/hennes förutsättningar och behov. Att över huvud taget påstå något annat är lögn!

Men självfallet – för att barnen ska gynnas av att gå i förskola krävs att den fortsatt håller hög kvalitet och hela tiden utvecklas. Därför vill vi också investera i kompetensutveckling för all personal inom verksamheten – såväl förskollärare och barnskötare som förskolechefer!

Så Lisa Walén – om du vill fiska röster inför valet till ditt parti med ”goda kristdemokratiska värderingar” bör det nog inte vara genom skrämselpropaganda och lögner! Håll dig till sanningen!

Socialdemokratin står absolut inte för tvång och obligatorium inom förskolan. Vi vill däremot öppna upp möjligheter för föräldrar och det gör vi genom konkreta förslag för framtiden!

När det handlar om familjepolitiken har vi lagt ett förslag om allmän förskola från två år som innebär mindre barngrupper, lägre avgifter och investeringar i personalen! Så ser sanningen ut!

/Matz

Publicerat i EnköpingsPosten 2013-07-13

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.