MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Kommunen köper stattomten

Posted on

Igår kväll fattade kommunfullmäktige beslut om att Enköpings Kommun ska köpa stattomten. Från den politiska ledningen har vi varit tydliga med att detta är ett strategiskt köp för att få full rådighet över fastigheten. När så köpet är genomfört ska en medborgardialog till där Enköpings invånare ska få möjlighet att säga sitt om vad man anser ska finnas på fastigheten och fylla den grop som funnits där sedan Stadshotellet revs 2010.

I debatten i fullmäktige var de tre borgerliga partierna – moderaterna, centern och liberalerna – tydliga med att man inte vill köpa fastigheten med argument om att kunna sälja fastigheten på marknaden och att vi inte ska ha så bråttom. Jag tycker EP:s chefredaktör Roger Pettersson i lördagens ledare påpekade något intressant när han skrev:

Den borgerliga alliansen kommer att rösta nej eftersom man av ideologiska skäl vill att det privata näringslivet ska bedriva verksamhet där. Det har visserligen inte funkat de senaste 16-17 åren, men någon gång kanske det vänder.

Jag anser att detta är ganska talande för hur det här sorgebarnet har hanterats genom åren och det sticker även hål på Kenneth Löthegårds (C) argument i talarstolen att ”politiken fegat ur” i och med köpet. Det är ju snarare tvärt om – nu tar politiken ett aktivt steg i en process som stått och stampat, som Roger Pettersson skriver, i 16-17 år! Nu agerar den politiska ledningen i kommunen tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet, där tidigare majoriteter genom åren drabbats av total politisk handlingsförlamning!

Palme sa i ett tal att ”politik det är att vilja förändringen därför att förändringen ger löften om förbättring, näring åt fantasi och handlingskraft, stimulans åt drömmar och visioner”.

Från den politiska ledningen vill vi just se förändring. Vi vill se en förbättring och utveckling av centrum där en ödetomt fylls med liv och rörelse och vill därför ta tillvara medborgarnas drömmar och visioner!

Stattomten har genom åren engagerat många och gör så fortfarande. Vi vet att det finns många åsikter runt om i kommunen om vad man skulle vilja se på den plats där Stadshotellet en gång stod. Därför är det nu viktigt att Enköpings medborgare får möjlighet att komma med synpunkter, åsikter och idéer.

Det är också viktigt att alla åldersgrupper ges möjlighet att säga sitt – och framför allt den yngre generationen. Och här tänker jag faktiskt, hör/läs och häpna, hålla med Katarina Zeste (L) som i gårdagens debatt sa att vi ”måste våga bygga för framtiden”.

/Matz

PS. Värt att notera att SD inte hade någon uppfattning i debatten i fullmäktige, men röstade inte helt oväntat med den moderatledda oppositionen. DS.

One thought on “Kommunen köper stattomten

  • Johan Öberg 20 september, 2016 at 20:36
    Reply

    Full rådighet? Det hade kommunen innan köpet. Kan du förklara det ologiska i att köpa en tomt för att efter köpet diskutera vad man ska göra med den? Borde man inte göra tvärtom? Matz. Köper du en sommarstuga för att i efterhand fundera på vad du ska ha den till? Beställer du en pizza innan du vet om du är hungrig, vill äta pizza, kebab eller sallad? Det beslut S/NE/V och MP tagit är uselt och ett slöseri med skattemedel.

    Bättre hade varit om kommunen bjudit Peab på utgrävningen, för då hade de kunnat bygga en fastighet inom nuvarande detaljplan. Det hade kostat oss 15 miljoner. Nu har vi ett läge där vi inte har en aning om vad slutnotan stannar på. Skamligt agerande av Enköpings politiska majoritet!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.