MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Kristersson förvånar inte…

Posted on

Nej, jag kan inte påstå att jag är förvånad över moderatledaren Ulf Kristerssons uttalande kring det samtal han fört med SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Moderaterna och Sverigedemokraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen, sa Kristersson efter mötet.

Det var bara en tidsfråga innan moderaterna öppnade dörren på vid gavel för ett samarbete med SD.

Kristerssons företrädare Anna Kinberg Batra var inne på samma linje. I december 2016 sa hon ”“Jag vill inte att vi moderater inleder samarbeten med Sverigedemokraterna på någon nivå“. En månad senare, januari 2017, var tongången en annan då hon på en fråga om samtal med SD är det samma som att förhandla och ge och ta svarade: “I enskilda frågor där det finns möjlighet att komma överens – JA“!

Hennes vacklande skadade partiets förtroende för henne och ledde till slut att hon tvingades avgå. Samtidigt hade hon sopat banan och krattat manegen för sin efterträdare Ulf Kristersson, som nu alltså tagit steget fullt ut.

Så nej, jag är inte förvånad. Inte heller med tanke på att det även från lokala moderater i Enköping blivit allt mer tydligt att de ser det här som en helt naturlig väg att gå.

Hédi Fried, som är en av få som överlevde nazisternas förintelseläger Auschwitz, vittnar idag om ett samtal hon haft personligen med Kristersson där han lovade henne att aldrig någonsin inleda något samröre med Sverigedemokraterna. Det var också ett löfte Kristersson vid ett flertal tillfällen upprepade under valrörelsen 2018!

Det är inte svårt att dra slutsatsen att det nu smids planer för nya allianser. Det är ett konservativt block med M, SD och KD som nu lägger upp strategier inför valet 2022!

Moderaterna har självklart förhoppningar om att locka tillbaka väljare från just SD för att positionera sig som blockets största parti. Frågan är dock om det kommer att lyckas?

Genom att öppet ”legalisera” samtal med SD ger man samtidigt signalen att den politik SD för är tillräckligt rumsren och därmed normaliserad. Varför då välja att gå tillbaka till moderaterna?

Nej, jag kan inte påstå att jag är förvånad. Däremot oroad och bedrövad…

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.