MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Kristersson legitimerar SD

Posted on

Nu har det gått några dagar och jag har grubblat över vad moderatledare Ulf Kristersson egentligen sa:

Inget annat parti har som SD I STARK MOTVIND stått upp för att vi inte kan öka invandringen om vi ska ha en chans att klara integrationen.

Vad betyder det?
Vad står det uttalandet för?
Hur kommer det att påverka valresultatet?

Kan man tolka det på annat sätt än att Kristersson anser att SD:s invandrarfientliga politik är OK? Det han säger är att moderaterna nu landat i samma slutsats som SD. Den politik han tagit i hand på att han aldrig skulle samarbeta med.

Begreppet ”motvind” – var det när Kristerssons företrädare Fredrik Reinfeldt under flyktingkrisen 2014 talade om att vi skulle öppna våra hjärtan:

”Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden.”

Var det en del av den ”motvind” SD fått utstå? Eller att flertalet av riksdagspartierna står fast vid att inte vilja samarbeta med ett högerextremt parti med rötterna i nynazismen? De partier som givit löften de fortfarande håller.

Förstår Ulf Kristersson vad hans tal bäddar för egentligen? De som tänkt rösta på moderaterna, men som står lite längre till höger fick det, i och med Kristerssons tal, legitimerat att det är OK att lägga sin röst direkt på SD. Moderaterna har ju uppenbarligen samma syn på invandringen och integrationen.

Förstår Ulf Kristersson att det skulle innebära att SD blir större än moderaterna i valet den 11 september och då är det de som sätter spelreglerna för vilka partier de skulle kunna tänka sig att bilda regering med?

Förstår Ulf Kristersson att han i och med sitt uttalande näst intill diskvalificerat sig själv som statsministerkandidat, abdikerat och lämnat över tronen till Jimmie Åkesson? Risken är överhängande att Kristersson kommer att behöva förhandla om eventuella ministerposter där han själv möjligen kommer att få en ministerpost – men inte som statsminister!

Ulf Kristersson har med sitt tal i Almedalen slagit den sista spiken i kistan gällande normaliseringen av den främlingsfientliga politik som genomsyrar SD. Är det de nya ”nya moderaterna” vi nu ser? Eller är det vad moderaterna egentligen alltid stått för?

Vid ett flertal tillfällen har moderaternas förstanamn i Enköping, Peter Book, hävdat att något samarbete med SD inte kommer att ske. Det vore intressant att höra Books syn på sin partiledares inställning till SD. Kommer det att påverka hur moderaterna lokalt ute i kommunerna kommer att agera framöver?

Vad händer om SD blir större än M i kommunalvalet i Enköping? Idag har vi ett minoritetsstyre i Enköping bestående av fem partier, där moderaterna är största parti. Kommer moderaterna att, vid ett eventuellt tapp till SD, att sätta sig vid förhandlingsbordet med dem?

En sak är säker: Socialdemokraterna är öppna med att förhandla med alla partier – förutom SD. Det kommer att krävas – oavsett valresultat!

Enköping behöver ett majoritetsstyre, som inte behöver våndas över hur ett vågmästarparti kommer att ställa sig i olika ärenden. Det får inte ”bli som det blir” längre! Kommunmedlemmarna behöver känna trygghet i ett stabilt styre!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.