MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Kritik mot min kritik!

Posted on

Igår skrev jag ett inlägg på Facebook om att jag ansåg att Anna Kinberg Batras tweet ”Om man inte får vara i Sverige ska man avvisas. Om det hade fungerat som det ska hade 39-åringen inte varit på Drottninggatan i fredags.” var smaklöst.

Kinberg Batras tweet anspelar på att hon skuldbelägger regeringen för det terrordåd skedde i Stockholm!

Att hon gör partipolitik av detta är inte alls överraskande, men min ingång i detta var det något illa valda tillfället så kort efter den nationella minnesstunden!

Jag undvek att kommentera moderaternas uttalande om att man nu skulle sätta sig och samtala med det parti som man kallat rasistiskt när man på samma sätt gjorde det vid ett illa valt tillfälle – förintelsens minnesdag!

Den här gången kunde jag inte vara tyst!

Uppenbarligen har jag trampat på en moderat öm tå. Percy Westerlund, moderat lokalpolitiker i Enköping, var inte sen att påpeka att statsminister Stefan Löfven minsann också uttryckt ”samma sak” under en presskonferens och Westerlund hänvisar, i ett direkt mail till mig, till en artikel i Expressen.

Det är helt riktigt att statsministern vid presskonferensen påpekade att han känner frustration kring bristerna i hanteringen av avvisningar och sa ”Vi måste se till att förbättra möjligheten så att avvisningarna verkställs på ett bra sätt”.

Det finns dock en viss diskrepens mellan dessa uttalanden, vilket jag också tror att Percy Westerlund kan uppfatta! Det är skillnad på att vilja ta ansvar för att hitta lösningar mot att skuldbelägga!

Percy Westerlund menade idag, på sin egen Facebook-sida, att jag är aldrig kritiserar mitt partis linje och skriver:

Kan inte påminna mig att han någonsin andats kritik mot det egna partiet.

Här kan jag lugna Westerlund. Senast jag kritiserade partiet var när signaler kom att begränsningen av vinstjakten i välfärden enbart skulle gälla skolverksamheter, där jag menade att detta måste gälla alla välfärdsverksamheter!

Härom veckan satt jag och Percy Westerlund och diskuterade vår respektive syn på religösa friskolor, där jag var väldigt tydlig var jag stod och Westerlund konstaterade att det inte stämde med partistyrelsens syn på frågan.
(Nu har kongressen beslutat i den riktning jag förordar och partistyrelsen har fått jämka.)

Åter till huvudfrågan: Percy Westerlund menar vidare i sitt FB-inlägg att ”Svensk politisk debatt präglas alltför ofta av den ”förnärmelsesjuka” som drabbat Matz. Det är en trist sjukdom som sänker debattnivån. Särskilt när den förstärks av en dos dubbelmoral”.

Som sagt – det är skillnad mellan Löfvens och Kinberg Batras sätt att uttrycka sig, varför beskyllande om dubbelmoral faller något platt. Att påstå att jag på något sätt, med mitt Facebook-inlägg, skulle kränka Anna Kinberg Batra utifrån hennes Twitter-inlägg känns något naivt.

Hon är moderaternas främste företrädare – moderaternas partiledare. Det hon uttrycker är utifrån sin ideologiska ståndpunkt, där hon uttalar sig för moderata ställningstaganden. Då får man också vara beredd på att det kommer reaktioner från olika håll!

Jag kan också konstatera att det är fler som reagerat på Anna Kinberg Batras tweet:

Anna Kinberg Batra borde skämmas – Expressen

Moderaterna får skärpa sig – Aftonbladet

Vämjeligt, Anna Kinberg Batra – Özz Nujen, Expressen

Bottenlöst osmakligt, Kinberg Batra – OMNI

…för att nämna några!

Men det här är inte första gången moderaterna anklagar mig för att gå till personangrepp eller använda mig av härskarteknik – att vara ”förnärmelsesjuk”. Det har genom åren hänt ett flertal gånger då jag pekat på brister i den moderata politiken och hur dess företrädare formulerar sig i tal och skrift!

För mig är det viktigt att kunna skilja på sak och person. Däremot gör jag ingen skillnad på om det är en lokal företrädare i Enköping eller om det är ett partis främsta företrädare eller ens partiledare – oavsett parti! Det tänker jag fortsätta med!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.