MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Kvalitet före vinster – generellt!

Posted on

Det hör inte till vanligheterna, men idag är jag inte överens med civilminister Ardalan Shekarabi! Måste poängtera att det här blogginlägget är helt och hållet min personliga ståndpunkt i den här frågan!

Det handlar om vinster i välfärden där civilministern idag sagt att begränsningen enbart kan komma att gälla skolan. Därmed är det fortsatt öppet för företag inom vård och äldreomsorg att tumma på kvaliteten i verksamheterna för att kunna plocka ut orimliga vinster!

Jag tar för givet att frågan kommer att bli en het potatis på partikongressen i Göteborg i april. Personligen anser jag att om vi backar i frågan om ett generellt vinsttak känns som ett svek mot väljarna, men kanske framför allt mot alla de människor som far illa av vinstjakten i välfärden!

Det var nog många med mig som i valrörelsen stod stadigt och stolta i diskussionerna om att den offentliga finansieringen av privata välfärdstjänster bör regleras och att kvalitet måste gå före vinstuttag. Det var, som jag uppfattade det, en av de vanligaste frågorna från medborgarna och där man verkligen ifrågasatte om det var bästa sättet att använda våra skattemedel.

Vad hände egentligen med argument som ”personalen tvingas bedöma lönsamheten i en patient” eller ”människor har rätt att förvänta sig en betydligt bättre välfärd och att deras skattepengar används på ett bättre sätt” och att ”vi vill slå vakt om tilliten till välfärden”?

Nu ska jag inte måla fan på väggen. Det finns inget beslut fattat i frågan och den ska som sagt diskuteras vid kongressen om ett par månader. Min förhoppning är att fortsatt fokus kommer att ligga på ordning och reda i välfärden – generellt!

Jag håller med om att skolan är mest akut och att vi behöver få ett stopp på överetableringen av skolor, men att ställa höga kvalitetskrav med total insyn i alla typer av välfärdsbolag behöver inte innebära en begränsning av mångfald och valfrihet.

Vi är ett parti som har högt till tak och jag förväntar mig som sagt att frågan kommer att diskuteras ordentligt vid partikongressen och med största sannolikhet även i arbetarekommunerna runt om i landet fram till dess. Jag vet att jag kommer att göra det!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.