MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Kvalitet och mångfald före vinst i välfärden

Posted on

Idag skriver Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin på Aftonbladet debatt under rubriken: Så säkras mångfalden inom svensk välfärd

I korta drag kan man säga att det handlar om att ge ökade förutsättningar för non-profit-aktörer att ta sig in på den välfärdsmarknad som idag till största delen bedrivs av vinstdrivande privata företag!

Jämtin visar på att Socialdemokratin nu verkligen sätter ner foten för att förhindra uppkomsten av privata monopol inom välfärden.

Det innebär bland annat att vi måste se över både LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) och LOV (Lag Om Valfrihetssystem). Carin Jämtin skriver vidare:

Det ska också vara möjligt för kommuner att rikta upphandlingar och valfrihetssystem inom välfärden till enbart privata, kooperativa och ideella aktörer som inte drivs i vinstsyfte.

Ett av de konkreta förslag som presenteras är att etablera ett nationellt kompetenscentrum för offentlig upphandling så att kommuner och landsting ska kunna få bättre stöd att genomföra upphandlingar som medför ännu högre kvalitet i verksamheterna.

Det handlar om att vi Socialdemokrater vill säkerställa kvaliteten i välfärden. Kvalitet måste gå före vinstintressen!

Det finns forskning som tyder på kvalitetsskillnader mellan vinstsyftande och icke-vinstsyftande fristående verksamheter.” menar Jämtin i sin debattartikel.

En strategi för den idéburna välfärden är en nödvändighet för att skapa verklig valfrihet och en bättre välfärd för alla.

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.