MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Leif Östling och hans kompisar…

Posted on

Just nu skrivs det spaltmeter om skatteplanering och beroende på vilken tidning man läser ser man lite olika på huruvida det är moraliskt fel, lagligt och ”helt i sin ordning”.

Mitt i skottlinjen står Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling efter Uppdag Gransknings reportage i SVT härom dagen.

Jag tänker dock inte grotta ner mig i det som många redan visste att det skatteplaneras och att pengar placeras i skatteparadis. Det kom inte som en total överraskning direkt!

Istället tänker jag fördjupa mig i den frågeställning som poppade upp i huvudet när jag såg intervjun med Östling:

VAD FAN VAR DET HAN SA EGENTLIGEN? (Ursäkta språkbruket, men Östling har satt ribban!)

Förutom att han på frågan om hur han kom på idén att starta ett företag på Malta tillsammans med sin fru svarade att han suttit med några ”kompisar” och att det alltid är ”någon som håller på”, och därmed på något sätt bekräftar att han förstått att det kan sticka i ögonen på folk, fastnade jag på tre saker som jag försökt tolka och förstå.

 1. Jag tycker jag har gjort rätt för mig i Sverige. Mer än de allra flesta.
  Min tolkning: Leif Östling, som en av topparna inom svenskt näringsliv, anser sig för mer än andra. Det han säger är att de flesta svenskar INTE gör rätt för sig! Det här är härskarteknik på högsta nivå, där han inte bara förminskar någon enstaka person utan en hel grupp av hårt arbetande människor i vårt land – ”DE ALLRA FLESTA”.

  Har Östling förstått sin position och att han som ordförande för Svensk Näringsliv inte enbart uttalar sig för egen del utan också som ”företagens företrädare i Sverige” (citat från Svenskt Näringslivs hemsida).

 2. Jag har ju betalat för minst tusen skattebetalare.
  Min tolkning: Jaha!? Vi har ett skattesystem som gör att ju mer man tjänar desto mer betalar man i skatt. Det kan ju inte ha kommit som en överraskning för Östling. Trots det har han lyckats placera pengar, som med största sannolikhet kommer att bidra till att familjen Östling kommer att leva gott i generationer framöver.

  Man kan inte låta bli att ställa sig frågan hur Östlings inkomster i förhållande till de ”tusen skattebetalarnas” står i relation till arbetsinsats. Han har också med sitt uttalande gett begreppet att ”de rikare blir allt rikare” ett ansikte och därmed också gett en rejäl käftsmäll till alla de hårt arbetande människor i vårt land som gör allt för att få det berömda livspusslet att gå ihop!

 3. …det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: betalar man in nu 20-30 miljoner per år – vad fan får jag för pengarna?…Inte mycket!
  Min tolkning: Nu hade han inte bara otur när han tänkte!

  Till och med moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att ”Det finns skäl att ifrågasätta hur han ser på vår skyldighet att finansiera saker gemensamt.

Nu spekuleras det kring om Östling kan sitta kvar som ordförande för Svenskt Näringsliv på grund av hans uttalande – inte att han skatteplanerat. Han får en något balanserad kritik från andra styrelseledamöter och ledarskribenter, som menar att han i sak inte gjort något direkt fel men att dessa uttalanden skadat förtroendet för Svenskt Näringsliv.

Jag kan ändå inte låta bli att undra om det här enbart är något som är unikt för Leif Östling. Nej, inte att han skatteplanerat – utan hans syn på ”de allra flesta” och ”vad fan jag får för pengarna”.

För han är ju inte ensam om att ha synpunkter på det svenska skattesystemet och han är ju som sagt inte heller ensam om att skatteplanera och placera pengar utomlands. I sociala media är det inte svårt att hitta stöd för Östlings uttalanden – ja, till och med hyllningar!

De är några ”kompisar” och det är ”alltid någon som håller på”!

/Matz

One thought on “Leif Östling och hans kompisar…

 • Göran Södergran 8 november, 2017 at 12:38
  Reply

  Hej Matz. Ja du, vad ska man säga. Kanske så här.

  Ta alltid ur foten ur munnen, innan du pratar……

  Jag vill lägga till en aspekt i sammanhanget.
  Strax över 1000 svenska privatpersoner skatteplanerar i skatteparadis enligt UG.

  Vad som inte framgår är hur många välfärdsfinansierade bolag, som gör likadant.

  Jag får väl citera Östling här. ”Alla gör ju så här”

  Stora koncerner, som placerar enorma vinster utomlands, på samma sätt som Östling gjort.
  Många miljader i skatt missas! Miljarder som kunnat användas till bättre vård, skola och omsorg, t.ex.
  De hade kunnat användas till fler poliser, bättre järnvägsunderhåll, högre pensioner och mkt mkt mera. #vadfanfårvi stället? Jo finnas oss i att välfärdskapitalisterna garvar hela vägen till banken på Cayman Island!

  Jag säger bara att det parti som går till val på att stoppa vinster i välfärden, detta vansinne, kommer att få min röst.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.