MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Lööf-effekten som uteblev

Posted on

sifo_valjarbarometer_jan_13SIFO presenterar ännu en väljarbarometer! Jag vet att jag vid ett flertal tillfällen sagt att jag inte lägger så mycket vikt vid dessa opinionsmätningar, men samtidigt är de ju ändå ett mått av det politiska läget idag!

Det går att bolla mycket med de siffror som presenteras. Bland annat skulle man kunna säga att Socialdemokraterna ökat med 9% jämfört med samma period förra året och att moderaterna backat med nästan 4%.

Man skulle också kunna fokusera på att SD fortsätter att backa och att det skulle vara en effekt av Expressens avslöjanden i slutet av förra året.

Men det som kanske är mest intressant just nu är hur förtroendet för Centerpartiet verkligen rasar! SIFO menar att siffran 3,2% är statistiskt säkert. Sedan valet 2010 har partiet tappat drygt 50% av sina väljare!

Nu ska väl inte allt skyllas på Annie Lööf. Tappet började redan på Maud Olofssons tid och det var väl kanske också en bidragande orsak till att Olofsson valde att kliva av – i tid!

Även lokalt har det ju visat sig att Centern backat. Under valrörelsen 2010 ställda man upp en laguppställning (med fotbollströjor och allt) för att få till ett 11-mannalag som skulle spela på en fullstor plan. Men när valet var över visade det sig att man decimerats till ett 7-manna korplag som mer fungerat som träningspartner och farmarlag till ”(M)oderklubben”!

Det hett debatterade idéprogrammet har väl inte heller gjort saken så mycket bättre på riksplanet och är förmodligen den starkast bidragande orsaken till att Center tappat 1,3% den senaste månaden! Det kommer att krävas en hel del av partiet och dess företrädare för att återfå väljarnas förtroende.

Socialdemokraterna var i en liknande situation för ganska precis ett år sedan då Håkan Juholt valde att avgå som partiledare. Ett och ett halvt år kvar till valet 2014 är det väl föga troligt att Annie Lööf kommer att göra detsamma.

Problemet är att det med största sannolikhet kommer att ligga henne i fatet under den kommande valrörelsen och att hon kommer att behöva lägga mer krut på att återta det tappade förtroendekapitalet.

Personligen tror jag att Centern skulle tjäna på att ta ett steg tillbaka i sin ideologiska irrfärd och vika av från den blå stig man valt när man blivit stödparti till moderaterna!

/Matz

2 thoughts on “Lööf-effekten som uteblev

 • Percy Westerlund 21 januari, 2013 at 18:50
  Reply

  Hej Mats,
  Du hänvisar pliktskyldigast till att du tidigare varnat för att lägga för stor vikt vid opinionsmätningar, men i nästa andetag spekulerar du vitt och brett kring centerns senaste sifo-nedgång. Jag tror dagens siffror inte betyder särskilt mycket alls, för något parti! Vid ungefär motsvarande tid under föregående mandatperiod nådde Mona Sahlin opinionsmässiga höjder som Stefan Löfven bara kan drömma om. Ändå slutade det som bekant med brakförlust för s i förra valet!
  Vi får nog alla vara försiktiga med tolkningar av opinionssvängningar drygt ett och ett halvt år före valet. Det är nog bara alltför lätt att de styrs av önsketänkande…

  Vi ses i morgon!
  Med vänlig hälsning,
  Percy

  • Matz Keijser 22 januari, 2013 at 20:34
   Reply

   Du har självklart helt rätt Percy. Det kommer hinna hända mycket innan valet och man ska inte dra förhastade slutsatser av dagens opinionsmätningar.

   KD har ju åkt som en jojo mellan hopp och förtvivlan under hösten mätningar och varit ”uträknat” vid ett flertal tillfällen. Nu har man alltså passerat Centern och är inte längre alliansens nagel i ögat.

   Men egentligen handlade kanske mitt blogginlägg mer om Centers uppenbara problem (förutom dåliga opinionssiffror)! Annie Lööf har ett tufft jobb både att samla partiet och att återfå det tappade förtroendekapitalet!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.