MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

M åsidosätter demokratin

Posted on

För ett och ett halvt år sedan presenterade finanskommunalrådet Anna Wiklund (m) och Urban Wahlberg (c), dåvarande kommunalråd, något som de kallade alliansens budgetförslag. Det visade sig inte stämma helt överens med verkligheten då man inte inbegripit varken folkpartiet eller kristdemokraterna i budgetarbetet.

Det gick så långt att det avslutningsvis blev så att fp valde att rösta på den Socialdemokratiska budgeten och därmed fälla den moderatledda alliansen.

Nu ser vi återigen bevis på hur moderaterna med Anna Wiklund i spetsen helt och hållet struntar i demokratiska spelregler!

Den här gången handlar det om fördelningen av ekonomiska medel ut till nämnder där vi Socialdemokrater mer eller mindre blev lovade att få vara delaktiga i diskussionerna. Så blev nu inte fallet och frågan är om hur många mer än Anna och moderaterna som ligger bakom detta beslut?

Nämndordföranden verkar helt ovetande om hur pengarna ska användas. I vissa nämnder har de ekonomiska tillskotten inte ens diskuterats. Det är uppenbarligen något som inte står rätt till inom den moderatledda alliansen!

Två nämnder som verkligen är i stort behov av en utökad ekonomisk ram, Vård- och omsorg samt Social, har helt blivit utan! Hur tänkte man här?

Är det så att de två kristdemokratiska ordföranden i respektive nämnd, Reinholdsson och Landén, inte heller fått vara med i beslutsprocessen och kunna ”lobba” för sin nämnd? Uppenbarligen är de helt frånkörda i den interna demokratiska beslutsprocessen!

Vi Socialdemokrater har både i Kommunsstyrelsens Arbetsutskott och Kommunstyrelsen valt att inte delta i beslutet. Anledningen är just att den moderatledda alliansen (hur många partier det nu ingår där) helt enkelt väljer att åsidosätta demokratiska spelregler och utesluter oppositionen från att komma med förslag och idéer på förbättringsområden!

Hur ser den moderata agendan ut? Vad är det man döljer? Varför väljer man att stänga ute både sina allierade och oppositionen?

Anna Wiklund har en del att stå till svar för!

/Matz

2 thoughts on “M åsidosätter demokratin

 • Magnus Westerlund 14 oktober, 2012 at 23:02
  Reply

  Det var en gemensam budget för S, MP, V och FP och inte en S-budget som fullmäktige antog i december 2011. I övrigt delar jag din syn på att ärendet med fördelningen av extra medel till nämndenrna skötts dåligt.

  Magnus Westerlund
  ordförande Miljöpartiet

  • Matz Keijser 16 oktober, 2012 at 09:26
   Reply

   Helt rätt Magnus! I stundens hetta när jag skrev blev det fel. Självklart var det en gemensam budget för S, MP, V och FP!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.