MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

M backar upp Billström – även lokalt

Posted on

Den senaste tidens händelser med rasistiska och främlingfientliga ageranden från olika delar i samhället har skapat en het debatt.

Idag skriver bland annat Helle Klein på Dagens Arena att hon anser att migrationsminister Tobias Billström (m) bör sättas ”på bussen – bort från Rosenbad!” efter sina uttalanden om ”blonda och blåögda”.

Klein förvånas också, precis som jag, över att statsminister Reinfeldt låter Billström komma billigt undan med en uppmaning om att han ska arbeta för att återvinna förtroendet från allmänheten.

I sin artikel skriver också Helle Klein att det finns ett samband mellan det allt hårdare samhällsklimatet och det politiska ledarskapet. Jag är precis av samma uppfattning och skrev också om det i mitt tidigare blogginlägg.

Även på Aftonbladets ledarsida skriver Karin Pettersson, under rubriken ”Gå inte till val som bruna Moderater”, om sin oro för den ökade rasismen och främlingsfientligheten i samhället.

Pettersson pekar även hon på vilka signaler politiken ger ut mot samhället när acceptansnivån hela tiden höjs för hur regeringsföreträdare får uttala sig.

Mitt förra blogginlägg väckte också starka reaktioner lokalt. Moderaternas ordförande i Enköping Percy Westerlund har i ett par kommentarer ondgjort sig över mitt sätt att uttrycka min oro. I mitt inlägg menade jag bland annat att den ökade acceptansen över Billströms uttalanden är en markör för att moderaterna dras än mer åt högerflanken.

Likt sin partiledare försvarar Westerlund migrationsministerns uttalanden och kallar dem för ”olyckliga”! I och med Billströms ”pudel” ska allt också vara förlåtet och glömt, enligt Enköpingsmoderaternas lokala ordförande!

Jag står fast vid att jag anser att Billström bör få lämna sin post. Hans uttalanden om ”volymer” och ”blonda och blåögda” kan inte bara ses som enstaka grodor. Om man gång efter annan uttalar sig i dessa termer är det också en indikation på ett ställningstagande!

Därför ser jag det som mycket förvånande att moderaterna – både på riksnivå och lokalt – ser genom fingrarna med dessa upprepade ”olyckliga uttalanden”!

Karin Pettersson sätter fingret på problematiken när hon skriver:

”… att uttrycka sig rasistiskt är inte vilket misstag som helst. Begriper man inte det har man förstått mycket lite av hatets och intoleransens mekanismer. Av vad ord kan få för effekter!

/Matz

2 thoughts on “M backar upp Billström – även lokalt

 • Micke 26 mars, 2013 at 12:54
  Reply

  Vad är det för fel på att vara blond och blåögd?

  • Matz Keijser 26 mars, 2013 at 13:21
   Reply

   Absolut ingenting. Det var snarare sammanhanget det nämndes i som blev aningen uppseendeväckande!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.