MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

M – väljarna har rätt att veta!

Posted on

Efter mitt förra blogginlägg om Liberalernas tydliga högersväng där man vill bjuda in SD i de demokratiska rummen fick jag en kommentar från en moderat företrädare. Kommentaren handlade om att den beskrivning jag gjorde kring KD och L skulle kunna vara en beskrivning av mitt eget partis tillbakagång i väljarsiffror sedan 2002.

Det fanns inte en stavelse kring allianspartiernas tydliga högervridningar eller hur man från moderat håll ser på ett eventuellt samarbete med SD efter valet 2018. Är det ett medvetet undanglidande från den diskussionen och ett försök att flytta fokus från den faktiska sakfrågan?

Dagen efter mitt blogginlägg skrev Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Tomas Eneroth en debattartikel i SVD under rubriken ”Moderateran måste ge tydliga besked om SD”. I artikeln ger Eneroth uttryck för samma resonemang som jag själv för, nämligen hur moderaterna ser på sitt eget regeringsalternativ efter valet 2018.

En samlad expertis menar att KD, som nu under en längre tid legat under 4%-spärren, kommer att få det svårt att behålla sin plats som riksdagsparti. Med andra ord tappar alliansen i så fall en samarbetspartner. Liberalerna har även de en nedåtgående trend och ligger farligt nära spärren.

Ponera att både KD och L misslyckas att få tillräckligt med väljare för att kunna bibehålla sina platser som allianspartier. Hur ser då moderaternas seriösa regeringsalternativ ut? Är det med stöd av SD som man tänker sig sitta som minoritetsregering tillsammans med centern?

Under den förra valrörelsen var dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldt som en gammal LP-skiva med en repa i när han vid varje tillfälle som gavs ”KRÄVDE” svar från Stefan Löfven om hur Socialdemokraternas regeringsalternativ skulle se ut. ”Väljarna har rätt att veta!” var ett mantra som Reinfeldt och moderaterna körde stenhårt med.

Med rådande situation där alliansens småpartier blir allt mindre och lever en tynande tillvaro borde det rimligtvis vara upp till bevis för moderaterna och visa att man lever som man lär.

Kommer moderaterna att samarbeta med SD efter valet 2018? Väljarna har rätt att veta!

Vi ser nu hur SD förbereder sig inför vad de själva hoppas på – att bli ett aktivt stödparti till en moderatledd regering. SD viker sig nu i frågor som de tidigare ansett vara viktiga. Exempelvis har man vänt vad gäller en bättre a-kassa och även ändrat syn gällande välfärdskapitalisternas vinster. Senaste i raden av kappvändarpolitik från SD är frågan kring villkoren på den svenska arbetsmarknaden där man nu följer den moderata synen på frågan.

Är Anna Kinberg Batra och moderaterna införstådda med vad ett eventuellt samarbete innebär. Att SD skulle nöja sig att enbart stödja en moderatledd regering ser jag som föga troligt. Det kommer att ganska snart komma krav på genomförande av egna förslag. Kohandeln blir ett faktum och han man en gång givit lillfingret…

I grannkommunen Håbo har allianspartierna inte enbart sökt stöd av SD, man har inlett ett aktivt samarbete och tagit initiativ till att verkligen bjuda in dem i de demokratiska rummen. Det finns fler exempel runt om i landet på kommuner där moderaterna och deras allierade gjort likadant. Med en allt starkare gräsrotsorganisation kommer det bli svårt för partitoppen att slutligen stå emot!

Så – till moderata företrädare, lokalt eller på riksnivå: Svara gärna på frågan hur ett seriöst moderatlett regeringsalternativ kommer att se ut inför och efter valet 2018!

VÄLJARNA HAR RÄTT ATT VETA!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.