MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Maktpositionering viktigast för Wiklund!

Posted on

I gårdagens EP kunde vi läsa om att den moderatledda majoriteten i Enköping inte har för avsikt att ta bort förste vice ordförandeposterna i nämnderna. Inte helt oväntat kanske!

Ändå måste man ifrågasätta syftet! Det moderata finanskommunalrådet Anna Wiklunds argument om att det är ”bra om någon från alliansen kan gå in och hålla i ordförandeklubban om den ordinarie ordföranden är borta” känns aningen tunt!

Även om ordinarie ordförande skulle vara borta och oppositionens vice ordförande skulle gå in i en nämnd förändras inte majoritetsförhållanden. Ordförande ska ju ersättas av en suppleant från majoriteten!

Själv har jag under snart två månaders tid ”hållit i klubban” för Miljö- och byggnadsnämnden i och med att både ordförande OCH förste vice varit frånvarande.

Jag kan meddela Anna Wiklund att nämndens arbete flutit på bra trots att det inte varit en ordförande från majoriteten!

Visst kan en ordförande i opposition försöka driva igenom enskilda frågor, men genom att begära votering kan ju majoriteten ”sätta stopp” för sådana försök.

Från Socialdemokratiskt håll har vi hela tiden hävdat att vi inte ser något som helst mervärde med dessa poster. Det är en årlig kostnad för kommunen på 400.000 kronor – skattemedel som skulle kunna användas på ett mer effektivt sätt!

400.000 kronor motsvarar bland annat nettokostnaden för ytterligare en tjänst på Miljö- och byggnadsförvaltningen. Något som skulle komma både Enköpings medborgare och näringsidkare till del!

Att ha en förste vice ordförande har som sagt inget som helst mervärde för varken invånarna eller företagare i vår kommun. Det handlar enbart om att den moderatledda alliansen säkerställer sina maktpositioner.

Det går inte att undvika att spekulera kring om detta inte också var ett taktiskt drag från moderaterna för att i förhandlingarna efter valet 2010 skulle kunna ”erbjuda” stödpartierna dessa poster. På så sätt skulle det vara lättare att hålla ihop en uppenbart bräcklig och skör allians!

I ingressen till artikeln i EP står att det ”kan bli en ändring nästa mandatperiod” och självklart är det så! Efter valseger 2014 och maktskifte i kommunen ryker förste vice ordförandeposterna all världens väg – var så säker!

/Matz

One thought on “Maktpositionering viktigast för Wiklund!

 • Tomas Rådkvist 27 januari, 2013 at 13:35
  Reply

  Du behöver inte spekulera, visst var viceordförandeposterna ett sätt att locka stödpartierna, framförallt centern. Fp och Kd har så få politiker att det nog inte spelade någon större roll för dessa.

  Behandlingen av Fp från moderaterna bidrog till att Fp också ville avskaffa viceordförandena och röstade för detta i KF 2011. Som i de flesta andra frågor så svängde man när man gick tillbaka till alliansen och pikant nog fick en extra viceordförandeplats i skuggan av Bosse R som belöning för sin nyvunna lojalitet. så mycket var det ställningstagandet värt.

  Själva frågan om viceordföranden är däremot inte självklar. Jag inledde min politiska bana som 1:e vice i Tekniska nämnden 1999 och det var en mycket bra skola för en alldeles ny politiker eftersom man ju fick en osedvaligt god inblick i hela den politiska processen som man inte får som enkel ledamot. Hur bra den är beror förstås på hur klok ordföranden är i nämnden och hur mycket delaktighet han/hon förmår att skapa.

  Jag tycker också att det är en viktigare plats för småpartierna som inte har kommunalråd eftersom det ger en större möjlighet att arbeta politiskt för några fler i varje parti. Med nuvarande arvoderingsprinciper, där småpartierna har väsentligt mycket svårare att få insyn i det politiska arbetet så är det extra viktigt, inte minst för att man får inflytande och insyn i den sk ”ordförandekonferensen” där alla träffas och viktiga frågor förankras.

  Den möjligheten gör politikerna och besluten bättre och det är värt 400.000 kr för Enköpings medborgare (förutsatt att det finns goda politiker som drar nytta av den möjligheten, det är dock tveksamt med nuvarande alliansstyre).

  /Tomas

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.