MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Man vinner inga matcher på läktaren!

Posted on

Det är inte alltid lätt att vara politiskt engagerad. Många gånger ställer man sig själv frågan om det är rätt beslut man är med och ska fatta. Vissa beslut är svårare att fatta än andra och man måste alltid vara beredd på att försvara sina beslut. Både gentemot sina politiska motparter, gentemot media och även gentemot de som inte är politiskt aktiva men som varit del av den demokratiska process som gett mig förtroende och möjlighet att driva frågor politiskt.

Självklart är de partier som sitter i den politiska ledningen mer ”utsatta” för omgivningens granskande ögon än de som sitter i opposition – och så ska det ju också vara.

Just nu är vi, samtliga partier som är representerade i fullmäktige, inne i vad vi kallar Centrumpusslet. Ett arbete för ”att stärka stadens utveckling och skapa ett levande och attraktivt centrum för Enköpingsbor och besökare”. Det handlar om att få till en bred politisk enighet kring ett antal funktioner och platser som utifrån våra ekonomiska förutsättningar ska landa i att ge det bästa möjliga för våra kommunmedlemmar.

För något år sedan efterlyste centerpartiets Ulrika Ornbrant det hon kallade en ”master plan” och fick medhåll från ett antal partier i fullmäktige. Nu har vi från den politiska ledningen initierat ett arbete där alla partier är representerade. En del av underlagen till detta pussel är ett antal utredningar som tagits fram de senaste åren. Någon går tillbaka till 2015 medan andra färdigställdes under 2017. Andra håller fortfarande på att sammanställas.

Arbetet startade efter årsskiftet och vi hade en första workshop med politiker och tjänstemän den 1 februari. Efter det har ett första förslag presenterats av tjänstemännen och som vi från politiken tagit tillbaka till våra respektive partier för att, i alla fall för oss Socialdemokrater, diskutera med våra medlemmar.

Så kommer arbetet att fortsätta och den 31 maj presenterar tjänstemännen ett slutligt förslag som politiken ska ta ställning till i juni. Ett arbete som i det närmaste kommer att pågå närmare 6 månader. De allra flesta av pusselbitarna har stötts och blötts under större delen av innevarande mandatperiod (senaste 4 åren) och där kommunhusutredningen stod klar 2015. Andra delar, som exempelvis Kulturskolans lokalisering, har jag varit med och diskuterat sedan jag blev aktiv i lokalpolitiken för 18 år sedan!

Ändå kommer nu synpunkter på att tiden för Centumpusslet är för snålt tilltagen, utredningarna är undermåliga och att den politiska ledningen har styrt vilka som ”får vara med” (samtliga partier i fullmäktige!). Några går till och med så långt att de påstår att pusslet redan är lagt!

Jag får känslan av att vissa partier tar på sig rollen som åskådaren på läktaren. Ni vet den där som alltid vet bättre än på både coachen och laget hur man ska nå framgång! Man kan inte låta bli att ställa sig frågan om man då inte förstått att man faktiskt har egna spelare med i laget – att man är en del av laget?

Alla partier i fullmäktige har alltså minst en representant i den här laguppställningen. Alla lagdelar är viktiga för att hitta en vinnande strategi och för att i slutet av säsongen kunna lyfta bucklan mot skyn och visa supportrarna att ”Det här gjorde vi tillsammans – för er”!

Nu finns alla möjligheter att sätta sin prägel på slutresultatet och då kan man göra ett aktivt val. Antingen väljer man att sitta på läktaren eller så ger man sina spelare rätt förutsättningar att bli en del av laget!

Det är däremot fantastiskt att se vilket engagemang det finns bland våra kommunmedborgare. Det skrivs insändare och lämnas in namninsamlingar. Det pratas på caféer och restauranger och som lokalpolitiker får jag både e-post, telefonsamtal och blir stoppad på gatan för att diskutera centrumpusslet. All denna input tar jag självfallet med mig in i det fortsatta arbetet.

Vi Socialdemokrater har nu utifrån våra medlemmars synpunkter lämnat in vårt första remissvar, där vi bland annat är tydliga med att byggnaderna i kyrkbacken bevaras och utvecklas bäst genom att vara kvar i kommunens ägo. Vi står alltså fast vid vår ståndpunkt från när det förra gången diskuterades en försäljning av dessa fastigheter.

Vill du veta mer om vårt remissvar kan du gå in på vår hemsida och läsa helheten!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.