MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Medveten borgerlig agenda

Posted on

Har lite svårt att släppa det här med apoteken och avregleringen av det statliga monopolet.

Jag är övertygad om att inte ens borgarna är så urbota dumma så de inte förstod konsekvenserna när de genomförde denna avreglering (eller några andra av deras så kallade reformer)!

De var fullt medvetna om vad som skulle ske efter de tre år man satte upp som gräns innan det var öppet att sälja apoteken vidare!

Dagens Industri redovisar bland annat att Wallenbergsägda riskkapitalbolagen Priveq och IGC för tre år sedan köpte ett antal apotek för 225 miljoner kronor. På tre år har nu Wallenbergs gjort en nätt liten vinst på 166% och säljer nu för 600 miljoner kronor!

Ganska schysst avkastning!

Återigen ser vi hur borgerlig politik gynnar de bäst som redan har mest samtidigt som det är den lilla människan som drabbas!

Jan Guillou skriver om samma sak i dagens Aftonbladet och menar bland annat:

Apoteken försämras, vinsterna ­rinner i väg till skatteparadis, ‘olönsamma’ apotek på landet läggs ner, i Stockholm växer de som svampar ur jorden, försäljningen av huvudvärkspulver fördubblas, gamla och sjuka på landet får ingen medicin och är både lurade och plundrade.

Det här är en genomgående och medveten taktik på den borgerliga politiska agendan – att gynna de som redan har det gott ställt på bekostnad av de som står längst ner på samhällets klasstege!

Det svenska välfärdssamhället, som tog ett halvt sekel att bygga upp, har den borgerliga regeringen på mindre än åtta år till stora delar lyckats montera ner! Samtidigt som klyftorna ökar! De rika blir rikare och de fattiga fattigare – och dessutom allt fler!

Enligt OECD har Sveriges relativa fattigdom ökat näst mest under de senaste åren – bara Israel har ökat mer. På listan av länder där skillnaden mellan rika och fattiga är minst har Sverige rasat från plats ett till fjorton på kort tid!

Oroväckande, men kanske inte helt oväntat! Den borgerliga politik som förts sedan maktskiftet 2006 har fått konsekvenser som nu redovisas av bland annat OECD och världspressen häpnar!

Det Sverige som en gång var ett föregångsland när det gällde att kombinera ekonomisk utveckling och social trygghet, där kunskapsutveckling och satsningar på forskning och innovationer skapade internationell konkurrenskraft går inte längre att känna igen.

Men – 2014 är det dags för val igen!

/Matz

Publicerad i Ena-Håbo Tidningen 2013-08-03

5 thoughts on “Medveten borgerlig agenda

 • Matz Keijser's Blogg | Engströms tabu-uppdrag 17 juli, 2013 at 09:58
  Reply

  […] ser vi att borgarna, med moderaterna i spetsen, har en tydlig strategi – att gynna de som redan har det gott ställt på bekostnad av de som står längst ner på […]

 • Matz Keijser's Blogg | Vinstkrav drabbar slutkund 6 augusti, 2013 at 09:20
  Reply

  […] av Apoteken har varit ett återkommande tema här på bloggen och nu är det dags […]

 • Matz Keijser's Blogg | Vilhelmssons verklighet vacklar 10 augusti, 2013 at 19:45
  Reply

  […] Vilhelmsson, moderat riksdagsledamot från Enköping, har svarat på min insändare i EnaHåboTidningen 3 augusti angående avregleringen av apoteksmonopolet. Vilhelmssons svar finns att läsa på EHT:s hemsida […]

 • Avregleringen av apoteksmonopolet | Jessika Vilhelmsson 13 augusti, 2013 at 16:49
  Reply

  […] Ni kan läsa Matz Keijsers artikel från hans blogg här. […]

 • Matz Keijser's Blogg | Riksrevisionen sågar regeringen 4 januari, 2014 at 11:55
  Reply

  […] bland annat med Jessika Vilhelmsson (m).  I juli skrev jag en debattartikel under rubriken ”Medveten borgerlig agenda”där jag bland annat […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.