MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Meningslös (m)omssänkning

Posted on

När jag ändå är inne på temat ”menings- och resultatlösa borgerliga reformer”!

Jag har vid ett flertal tillfällen både i mitt bloggande och i debattartiklar ifrågasatt sänkningen av restaurangmomsen och att det inte skulle ge det antal jobb som den borgerliga regeringen utlovade!

När jag lyfte frågan efter det första halvåret från det att reformen genomfördes fick jag kraftig kritik för att det gått för kort tid och att det var för tidigt att dra några slutsatser av reformen!

Nu har det gått ytterligare ett år och min uppfattning, om det jag kallar ett branschstöd i miljardklass, har inte förändrats. Det blir inga fler jobb i den omfattning Reinfeldt och Borg proklamerade och inte heller har det gynnat restaurangbesökarna, som det också utlovades!

Nu får min uppfattning också stöd från SCB som presenterar siffror för hur sysselsättningen ”ökat”!

Enligt SCB var i april 2011 antalet sysselsatta inom hotell- och restaurangbranschen 138.300 – alltså innan restaurangmomsen sänktes från 25 till 12%!

Ser man till siffrorna för april i år landar det på – och håll i er nu – 138.700!

Den reform som den borgerliga regeringen slagits så hårt för med löften om fler jobb och minskad ungdomsarbetslöshet och som bara år ett kostade 5,4 miljarder kronor har gett 400 nya jobb!

Långt ifrån de 10.000 jobb som regeringen lovade och där varje nytt jobb har kostat 13,5 miljoner kronor! Är det god ekonomisk hushållning?

Frågan är vart pengarna tagit vägen? Jag hävdar som sagt fortfarande att detta är ett branschstöd utan dess like och jag får också medhåll från Finanspolitiska rådets ordförande, Lars Jonung, som även han är kritisk till sänkningen av restaurangmomsen! Jonung säger i DN:

Frågan är om det är värt priset, och om en bransch ska få mer stöd än en annan. Restaurangbranschen är ingen bransch i kris som måste räddas. Sänkningen kostar mycket i form av förlorade skatteintäkter!

Till råga på allt har krogmaten blivit dyrare! Återigen kan vi konstatera att det inte är unga arbetslösa, restaurangbesökarna och framför allt inte skattebetalarna som vunnit på denna helt meningslösa borgerliga reform! Vinnarna är restaurangägarna!

Den socialdemokratiska jobbpolitiken har en annan inriktning än att subventionera restaurangbranschen. I stället vill vi ha en samlad politik för tillväxt och fördelning.

Det handlar om en politik som ökar efterfrågan i ekonomin, utvecklar näringspolitik, stimulerar investeringar, förbättrar arbetsmarknads- och utbildningspolitik och ger mer resurser till det gemensamma.

/Matz

3 thoughts on “Meningslös (m)omssänkning

  • Matz Keijser 15 juli, 2013 at 12:43
   Reply

   Helt rätt Johannes! Vi är många som tidigt sett följderna av denna totalt meningslösa borgerliga reform!

   Skönt att det nu också bekräftas av SCB!

   /Matz

 • Matz Keijser's Blogg | Floskler och populis(m) 16 juli, 2013 at 11:20
  Reply

  […] Då kan jag upplysa Arbetsmarknadsministern och den övriga regeringen att den arbetslinje ni hänvisar till är inget annat än ett misslyckande – titta bland annat på den misslyckade reformen om halverad restaurangmoms! […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.