MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Moderat vägval oroar!

Posted on

Jag har ägnat mig åt att läsa Ingvar Smedlunds insändare ytterligare några gånger för att försöka få en bild av hur han resonerar. Min ståndpunkt kvarstår – han ger en skev bild av den rådande situationen.

Till att börja med gäller det uttalandet om att han är ”övertygad om att samtalen inom alliansledningen varit många”! Jag har svårt att tro att Smedlund själv tror på den formuleringen om han följt uttalanden från övriga allianspartier och dess ledare.

Både Lööf och Björklund har med all tydlighet krävt att Anna Kinberg Batra och moderaterna ska precisera vad en samverkan med SD innebär. Hade ”samtalen inom alliansledningen varit många” borde ju rimligtvis korten lagts på bordet i ett tidigt skede och oklarheter hade varit utredda långt innan AKB släppte bomben. Det fanns helt enkelt ingen förankring inom alliansen över huvud taget!

Frågetecknen kvarstår hos C och L. Uppenbarligen även hos moderaten Smedlund, som hävdar att m ska ”prata med SD” och ”att man inte kan tänka sig en samverkan” trots att hans partiledare varit tydlig med att det just handlar om förhandlingar och samverkan ”i enstaka frågor där det finns möjlighet att komma överens”!

Smedlund har också valt att svälja AKB:s nyfunna mantra om att ”respektera valresultatet” och ”hantera SD:s representanter i riksdagen med samma respekt”! Just respekten för valresultatet har vi, lokalt i Enköping under de två år som nu förflutit av innevarande mandatperiod,  med allt tydlighet sett att moderaterna har haft om inte svårt att respektera så åtminstone svårt att acceptera!

Det sanna argumentet är snarare att moderaterna till varje pris vill komma åt makten och störta regeringen, och för m är detta så viktigt att man är beredd att ta hjälp från SD – ett parti som man i samma andetag beskriver som rasistiskt.

Ett tydligt bevis för detta är ett uttalande av AKB i en stor intervju i DN från oktober förra året där hon sa:

Vi vill ju inte inleda samarbete med Sverigedemokraterna. Vi har inget i dag och det vill vi inte börja med i morgon. Och skälet till det är ju både deras historia och åsikter om invandring, men också hur de agerar i en del andra frågor.

Den linjen stod moderatledaren fast vid fram till bara för ett par veckor sedan och nu är AKB alltså beredd att sätta sig ner och förhandla med det parti hon så starkt tagit avstånd från tidigare. (Även om Smedlund hävdar att de ”bara ska prata”!)

Ingvar Smedlund går också till angrepp mot den nuvarande regeringen när han skriver ”jag upplever regeringens näringslivspolitik som direkt samhällsfarlig”. Det är inget oväntat resonemang från en moderat företrädare i opposition. Men han nämner ingenting om att arbetslösheten sjunker, ekonomin stabiliseras, bostadsbyggandet ökar och ungdomars framtidstro har förbättrats avsevärt.

Han nämner inte heller något om det Dagens Industri härom veckan skrev om, nämligen hur den välrenommerade affärstidningen Forbes visar på hur man ser på Sverige internationellt. De skrev:

För tio år sedan (under regeringen Reinfeldt; undertecknads kommentar) lyckades Sverige inte ens klättra till topp 15 utan fick nöja sig med plats 17. Men i år får det svenska näringslivsklimatet förstaplats. I sju av de totalt elva kategorierna som mättes hamnade Sverige i topp tio.

Så mycket för Smedlunds profetia om ”samhällsfarlig näringslivspolitik”!

Nej, detta utspel från moderaterna handlar med all tydlighet om en enda sak – viljan att ta makten, fälla regeringen och uppenbarligen till vilket pris som helst! Ansvarsfullt? Ja, det kan nog ifrågasättas!

I en tid då främlingfientligheten och rasism ökar både i vår omvärld och i vårt land, i en tid då denna rasism och främlingsfientlighet normaliserar allt mer för varje dag som går, i en tid då USA präglas av människofientlighet med en president som vill bygga murar både på marken och i luften – DÅ väljer moderaterna att ta sin politik och sina värderingar ytterligare ett steg åt höger och bjuda in SD till förhandlingar och samarbete, vilket innebär att servera dem ett ökat inflytande!

Är det någon mer än jag som känner oro?

/Matz

 

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.