MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Nationell baksmälla

Posted on

Jag tror inte jag är ensam om att idag vakna upp med en orolig mage och ett värkande huvud. Inte pågrund av något jag fått i mig utan av något som attackerat mångas välmående så här dagen efter valet.

Det scenario som många politiskt sakkunniga under valrörelsen pekat på som en möjlig valutgång blev till slut verklighet. Vi har nu ett läge där inget av de traditionella blocken har möjlighet att på egen hand bilda en majoritetsregering.

Jimmie Åkesson sa på valnatten att SD är vinnarna i det här valet. Det är både en märklig och rent korkad analys av en partiledare. Hur kan man utse sig som vinnare när 82,4 % av svenska folket röstat på något annat parti? Hur kan man utse sig själva som vinnare när två partier helt uppenbart är större?

Både S och M backar, men är som sagt båda större än SD. M och KD är mer öppna för att ta stöd av SD, men skulle i och med det inte kunna bilda regering som innefattar C och L.

Stefan Löfven har varit tydlig med att det kommer att behövas blocköverskridande lösningar, men är också tydlig med att S inte kommer att agera stödparti till en alliansregering.

Inte heller här i Enköping kan någon vinnare pekas ut. Trots att vi gjorde ett sämre val än väntat är vi Socialdemokrater fortfarande största parti. Allianspartierna, där nu också KD finns med igen, får tillsammans 21 mandat. S och NE som styr idag får tillsammans 18 mandat. En teoretisk konstellation bestående av S, V och MP skulle ge 17 mandat. För att få majoritet krävs 26 mandat.

Nu kan vi bara invänta vad som kommer ut av alla de samtal som kommer att föras de närmaste dagarna/veckorna innan vi vet hur både Enköping och Sverige kommer att ledas politiskt under de kommande fyra åren.

Men det går som sagt inte att utse någon vinnare i det här valet. Däremot går det att peka på den absolut största förloraren – landet Sverige!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.