MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

ND + KD ger SD-väljare?

Posted on

Jag minns valnatten 1991. Det högerpopulistiska Ny Demokrati (ND) hade lyckats ta sig in i riksdagen, mycket tack vare de två frontfigurerna Ian Wachtmeister och Bert Karlsson.

Man skulle kunna säga att ND under första hälften av 90-talet banade väg inom svensk politik för det som komma skulle, med sina krav på minskad invandring och en retorik som präglades av välfärdschauvinism och främlingsfientlighet!

Jag minns hur partiledarna för de borgerliga partierna med kroppsspråk tydligt visade hur obekväma de var att dela soffa med Wachtmeister och Karlsson för att i direktsändning analysera valresultatet. Dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg reagerade starkast med att resa sig upp och gick demonstrativt ut för att slippa sitta i samma studio som ND:s ”språkrör”.

De senaste åren har Bert Karlsson haft som affärsidé att driva ett stort antal asylboenden, vilket med stor sannolikhet har inneburit en betydande inkomstkälla för den tidigare invandrarkritiske ND-politikern. När media ifrågasatt hans ”hyckleri och dubbelmoral” har han på ett ofta aggressivt sätt avfärdat journalistkårens frågor med att de inte förstått och är ”helt inkompetenta”.

Nu är alltså Karlsson påväg tillbaka in i politiken och har valt Kristdemokraterna som språngbräda. Han välkomnas också av partiledaren Ebba Bucht Thor, som tar emot med öppna armar – utan att titta i backspegeln och förstå innehållet i Karlssons CV. Även om hon bara var 4 år gammal när ND hade sin ”storhetstid” kan det inte ha undgått henne var Bert Karlsson egentligen har sin ideologiska hemvist!

Just med tanke på Karlsson tidigare politiska ställningstaganden blir man till viss del förvånad över att KD öppnar för hans inträde i partiet. Politiskt obundna tidningen Dagen, med en kristen grund, ställer sig frågan: ”Genidrag eller desperat åtgärd?

Frågan är helt relevant och tilläggas måste också hur nära KD:s ideologi Karlsson står med tanke på att partiet på sin hemsida beskriver den på följande sätt:

Kristdemokrati står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Vi sätter människovärdet och familjen högt, och motarbetar alla former av totalitarism. Alla som delar våra idéer är välkomna i partiet.

Samtidigt måste man förstå att KD är ett parti i fritt fall och nu i sin krishantering insett att de med stor sannolikhet inte kommer att klara riksdagspärren i valet i september. Förmodligen kommer inte heller stödrösterna från andra borgerliga partier att hjälpa då även andra inom alliansen och partikoalitionen totalt backar i opinionen.

Moderaterna ligger 0,6 procentenheter över valresultatet 2014, centern visserligen 3,2 procentenheter över medan liberalerna tappat 2,3 procentenheter. Lägger man då till KD:s eget tapp med 2,1 procentenheter har den så kallade alliansen totalt -0,6 procentenheter jämfört med valresultatet 2014.

Nu ställer KD in fokus på att vinna tillbaka väljare från SD i och med att Bucht Thor-effekten helt uteblivit sedan hon tillträdde och istället fått rakt motsatt effekt, vilket inneburit att man tappat hälften av väljarstödet de senaste fyra åren och nu alltså ligger på 2,7%. (Källa: SVT/Novus 22 februari)

Affischnamnet ska då alltså vara Bert Karlsson och kanske är det taktiskt ”smart”. Men frågan är hur detta mottas av de trogna och traditionella KD-väljarna som trots allt finns kvar?

Personligen är jag oerhört nyfiken på hur Bert Karlsson ska lyckas med konststycket att förmedla KD:s hjärtefrågor – familjen, de äldre, vård och omsorg samt trygghet! Det ska dessutom göras med en ”kristen människosyn och värdegrund”.

Bert Karlsson är ju inte direkt känd för att bita sig i tungan eller ha ett vokabulär och en retorik i debatter som tyder på en kristen underton!

Det ska också bli intressant att se vilket inflytande Karlsson kommer att få och hur det kommer att mottas av de övriga borgerliga partierna i sin kamp för en enad allians att gå till val med.

KD har i alla fall valt en recycling-strategi för att vinna tillbaka väljarna och till och med bli ett 8%-parti! På riksplanet väljer man nu alltså en före detta högerpopulistisk drag-under-galoschen-politiker och mångsysslare, som helt uppenbart utan ideologisk förankring ser sin möjlighet att åter hamna i det politiska rampljuset.

Lokalt i Enköping har partiet valt Bo Reinholdsson som affischnamn i förhoppning om att åter kunna ta plats i de kommunpolitiska sammanhangen. (Inga jämförelser i övrigt.)

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.