MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Nolltoleransen avpixlad

Posted on

pixelogaExpressen publicerar idag en artikel där man namnger ett antal personer som uttryckt rasistaska åsikter på sajten Avpixlat. Inte helt oväntat var det personer med stark koppling till Sverigedemokraterna.

En av de namngivna är en person, som till vardags arbetar som lärare och som bland annat uttryckt att hon önskat livet ur ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkade och där hon ska ha skrivit: ”Hoppas att de svälter sig till döds!

En lärare som uttrycker sig så om barn!!! Hur kan man med sådan människosyn över huvud taget få behålla sin anställning?

Personen i fråga blev vid senaste landsdagarna, som SD höll i Västerås, invald i partistyrelsen. Idag meddelar hon att hon kliver av alla sina politiska uppdrag! Helt i linje med partiets ”nolltolerans” – eller?

Det är alltså fler personer som har koppling till SD som identifierats trots att de skrivit under pseudonymer. Det finns, förutom att de inte vågat skriva ut sina egna namn, en återkommande försvarstaktik när de konfronterats av Expressens reporter:

Det är problematiskt för såna här sidor man skriver på, de triggar ju naturligtvis att man kanske skriver saker som man inte har tänkt helt skarpt innan.

Ibland när man tagit ett glas vin blir man ju lite stor och stark.

Det är alltid offerkoftan på och det finns alltid ”något annat” att skylla på. När ska de våga säga det som alla redan vet?

Visst, vi har yttrande- och tryckfrihet i vårt land. Det är lagstiftning som vi ska vara stolta över och värna om. Men när någon bryter mot denna lagstiftning måste det också bli konsekvenser!

Tryckfrihetsbrott, som också yttrandefriheten faller under, är till exempel:

  • hets mot folkgrupp
  • förolämpning
  • olaga hot
  • förtal
  • uppvigling
  • brott mot medborgerlig frihet

När man läser Expressens redovisning av de avslöjade personerna och vad de skrivit på sajten är det ofrånkomligt att tänka: Varför händer det ingenting? Varför får de fortsätta? Mycket av det som skrivits måste ju rimligtvis ses som tryckfrihetsbrott – eller?

Så var det det där med nolltolerans. Hur är det med det inom SD egentligen? Känner sig Jimmy Åkesson och partitoppen nöjda med hur det ser ut ute i organisationen – eller ens inom själva partitoppen?

Kent Ekeroth har, trots att han varit i minst sagt blåsväder ett antal gånger, suttit i riksdagen sedan 2010. Ekeroth ska enligt uppgift ha varit den som filmade den såkallade ”Järnrörsfilmen”, men han sitter kvar i partitoppen.

Han har själv medgivit att han har en stark koppling till sajten Avpixlat och nu när de som skrivit på denna sajt tvingas avsäga sig alla sina politiska uppdrag måste man ju ändå ställa frågan om Ekeroth kan sitta kvar? Om Åkesson håller honom bakom ryggen ännu en gång är ju SD:s nolltolerans enbart en dimridå för att blidka media och andra som menar att SD har en rasistisk grundsyn!

Jonas Gardell skrev, med anledning av Expressens artikel, följande på Twitter:

Gång på gång visar det sig att SD:s nolltolerans hela tiden bara handlat om SD:s tolerans med sina egna nollor.

Slutligen en lite historisk reflektion: Hur kommer det sig att främlingsfientliga krafter verkar ta sig in i Sveriges riksdag samtidigt som vi får moderatstyrda regeringar? 1991 tog sig Ny Demokrati in och sa sig stå för en ”restriktiv flyktingpolitik”! Nu åkte visserligen ND ut med badvattnet, vilket troligtvis inte blir fallet med SD.

I kristider får främlingsfientliga krafter näring. Det har vi sett runt om i Europa under lång tid. Nationalistiska partier växer sig allt starkare och kraftsamlar nu inför det kommande Europaparlamentvalet.

Det tydligaste exemplet rent historiskt är ju trots allt nazismen under andra världskriget. Men har vi lärt oss något av historien? Har vi förstått konsekvenserna? Nej, tydligen inte!

Vi som valt att engagera oss politiskt måste våga ta debatten. Media måste fortsätta granska och redovisa resultat och låta bli att stryka medhårs och ge utrymme för offerkoftorna!

Jag är övertygad om att större delen av Sveriges befolkning har grundläggande värderingar som bygger på alla människors lika värde, solidaritet, jämlikhet och frihet. Samma värderingar som är grundstenarna i Socialdemokratisk ideologi!

I valet nästa år är det viktigt att vi som står för dessa värderingar och en tro på mänskligheten kraftsamlar och visar vilket Sverige vi vill ha. Ett inkluderande Sverige  där alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro oavsett etnisk bakgrund, sexuell läggning eller religion.

Ett Sverige där en människa är en människa helt enkelt!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.