MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

”Nya” M med beprövad S-politik

Posted on

forskola2013 la vi Socialdemokrater fram ett förslag om allmän förskola för barn från 2 års ålder. Förslaget gick ut på att göra förskolan mer tillgänglig. I det förslaget fanns också med att skapa mindre barngrupper, lägre avgifter och investeringar i personalen samt att på längre sikt göra förskolan avgiftsfri. . Jag skrev om detta här på bloggen den 23 februari 2013 under rubriken ”Sanningen om allmän förskola”.

Inte helt oväntat kom det starka reaktioner från den moderatledda alliansregeringen. Det pratades om ”obligatorium och tvång” och man försökte skrämma medborgarna genom rena lögner om att detta ”tvång” skulle medföra större barngrupper och ”ökad belastning för personalen”.

När jag skrev en debattartikel i EP (lokalpressen) 2013 fick det sådant genomslag att KD:s riksdagskvinna och tillika familjepolitiska talesperson Emma Henriksson såg anledning att svara på min debattartikel.

Henriksson stod upp för alliansens åsikter om att vårt förslag innebar en obligatorisk förskola och menade att alla barn skulle ”in i samma fålla”. Det var alltså den moderatledda alliansregeringens ställning i den frågan 2013.

Döm om min förvåning när jag idag, två och ett halvt år senare, på Aftonbladets debattsida läser rubriken ”Förskolan måste bli mer tillgänglig”. Det är också en bild under rubriken på de två skribenterna – Anna Kinberg Batra (M) och Anna König Jerlmyr (M).

I sin debattartikel skriver moderatledaren och hennes partikamrat:

Förskola och barnomsorg behöver bli mer tillgänglig. Vi vill att den allmänna förskolan utökas till att gälla från två års ålder i stället för dagens tre år. Det skulle innebära möjlighet till avgiftsfri förskola 15 timmar i veckan redan från det att barnet är två år.

Dessutom lyfter de två moderaterna en Socialdemokratisk hjärtfråga som vi drivit under många år – barnomsorg på obekväm arbetstid. Man verkar äntligen ha förstått att det finns ett utbrett behov av denna utveckling av barnomsorgen. Grattis!

Nu är ju inte detta en ny företeelse. Moderaterna har genom åren inte bara sneglat på Socialdemokratisk politik utan även plagierat den rakt av och gjort den till ”sin”.

Det är kanske inte så konstigt att de vill använda sig av epitet ”arbetarparti” när de ”stjäl” Arbetarepartiet Socialdemokraternas förslag och retorik. Men det är ganska märkligt att de med en dåres envishet säger sig stå för ett nytänkade och till och med kallar sig ”Nya” moderaterna.

Samtidigt måste jag ändå tillstå att jag välkomnar Anna Kinberg Batras och Anna König Jerlmyrs förslag om den allmänna förskolan och viljan att utveckla barnomsorg på obekväma arbetstider. Detta öppnar ju upp för breda politiska överenskommelser över blockgränserna.

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.