MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

”Nya” M sitt gamla jag…

Posted on

Härom dagen länkade jag på min Facebook-sida till en ledare på Aftonbladet som menade att moderaterna tar ett steg tillbaka till gammal beprövad högerpolitik. Snabbt kom det kommentarer om ”högerspöket” och att S minsann är det parti som gjort ”en kraftigare högersväng”.

Må så vara, men nu är det fler som pekar just på moderaternas ”högergir”. Bland annat Dagens Industris Tomas Nordenskiöld som skriver: ”Med hårdare straff, stramare asylpolitik och tiggeriförbud kan Moderaterna locka tillbaka besvikna väljare som gått till Sverigedemokraterna.” och att partiet nu ”effektivt tvättat bort mycket av den ljusblå färgen i nya Moderaterna”.

DN:s ledarkrönikor Ewa Stenberg skriver i sin tur: ”Moderaterna sätter av i full galopp åt höger.

Det är en ganska samlad mediabild av moderaternas kursändring om man googlar runt bland nättidningarna. SvD:s Claes Lönegård går så långt att han menar att moderaternas högergir och de beslut man fattat under partistämman ”ligger nära de frågor som SD-väljare prioriterar”.

Visst kan det vara så att man med det här steget åt höger och tillbaka till de moderata rötterna lockar tillbaka väljare som tidigare lämnade partiet för just SD. Samtidigt pratar partiledaren Ulf Kristersson om att han vill se en samlad allians som ska vinna valet och bilda ny regering.

Det är just här det blir något paradoxalt. Både Annie Lööf och Jan Björklund har varit tydliga med att man inte kan tänka sig att regera med stöd av SD. Men när nu moderaternas politik allt mer närmar sig den som SD för blir det intressant att se hur C och L kommer att agera.

DI:s Nordenskiöld talar i termer om att ”Ulf Kristofferssons högergir stressar de övriga allianspartierna…”.

Visst är det så att vi Socialdemokrater som parti dragit mer mot mitten av den politiska spelplanen och det finns det självklart olika åsikter om inom partiet. Men den allmänna uppfattningen är nog ändå att vi är ett parti på vänster planhalva.

Nu blir det alltså än mer tydligt att moderaterna är ett utpräglat högerparti och kan sudda ut det lilla orangea epitetet ”nya”. Det verkar som man hittat tillbaka till sitt gamla jag igen!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.