MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ordförande i opposition

Posted on

En ganska unik period i mitt politiska liv börjar närma sig sitt slut. Sedan december har jag nämligen fått ikläda mig rollen som ordförande för Miljö- och byggnadsnämnden.

Det hör ju inte till vanligheterna att en politiker i opposition får kliva in som ordförande ens vid något enstaka tillfälle i och med att majoriteten valt att också införa 1:e vice ordförande i varje nämnd. Det vill säga att när ordinarie ordförande är borta kliver 1:e vice in.

Själv har jag som sagt nu suttit med ordförandeklubban i snart tre månader pga av sjukdom och semester, men nu verkar det som om majoriteten kommer att hitta en ny lösning som kan komma att tas upp på fullmäktige på tisdag.

Att få möjligheten att kliva in som ordförande har gett mig ovärderliga erfarenheter som jag kommer att ta med mig i mitt fortsatta politiska arbete. Förhoppningsvis kommer jag att ha nytta av dessa erfarenheter redan om ett och ett halv år!

Under den här perioden har jag kommit i kontakt med medborgare och företagare i kommunen på ett helt annat sätt. Gennom personlig kontakt, via telefon och via e-post. Det har handlat om allt från enklare frågeställningar och åsikter om beslut till mer komplexa frågor som jag fått bita i.

Även kontakten med media har varit mer intensiv än när man sitter som 2:e vice ordförande. Det har också varit en nyttig erfarenhet som jag kommer kunna ha användning av framöver.

Självfallet har det också varit tätare kontakt med förvaltningen, något som jag verkligen uppskattat. Jag har fått mer inblick i hur tjänstemännens arbeten fungerar, varit med och sett hur överklaganden vuxit fram och tagit delegationsbeslut.

Den 20 och 21/2 hoppas jag få än mer kunskap om de olika förvaltningsdelarna för då har jag tagit ledigt från jobbet och vikt två heldagar för arbetsplatsbesök. Spännande!

Måste också nämna de många givande diskussionerna med representanter från olika partier i nämnden både före och efter nämndsammanträdena. Det har varit bra och öppna dialoger för att komma till bra beslut och för att hitta breda politiska överenskommelser på nämnden i olika frågor.

Som sagt var – tre månader som ordförande i opposition hör inte till vanligheterna, men jag har fått den möjligheten och jag har verkligen försökt göra det bästa av situationen. Erfarenheterna kommer jag att ta med mig och bygger vidare på inför valet 2014!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.