MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ornbrants ledarskap ambitionslöst

Posted on

Igår skrev jag ett inlägg och beskrev det som hände på kommunstyrelsen i tisdags kring ärendet om nya PAUS-huset och att det landade i en återremiss. Där beskrev jag också att minoritetsstyret i kommunen (M, C, L, KD och MP) inte har förstått att de behöver säkerställa att man har majoritet för sina beslut genom att få med sig minst ett parti till.

I dagens EP får jag det bekräftat. I en artikel där tidningen skriver om samma återremiss uttalar sig PLEX-utskottets ordförande Ulrika Ornbrant på ett sätt som visar på att jag har rätt. Dessutom är det hon säger också en fingervisning att minoritetsstyret uppenbarligen inte ens har en ambition att få igenom sin vilja och sin politik.

På frågan om Ornbrant är besviken över att förslaget inte gick igenom svara hon:

”Nej, jag förväntar mig varken att förslag ska gå igenom, eller inte. Det blir som det blir.”

Det blir som det blir”? Så ser det politiska ledarskapet ut i vår kommun idag. Det finns ingen vilja eller ambition att driva igenom den politik man står för och som man ändå någonstans tror på. För hur ska man annars tolka Ornbrants uttalande om att hon inte ”förväntar” sig att förslag ska gå igenom.

När jag i samma artikel läser ett annat uttalande från Ornbrant börjar jag fundera på om vi satt på samma kommunstyrelsemöte i tisdags. Tidningen skriver:

Sänka höjden och bredda byggnaden? Det låter som en ny ‘kub’. Jag frågade mötet om det var det man ville ha, men fick ingen reaktion, säger Ulrika Ornbrant (C) och skrattar”.

För det första – ingen på mötet nämnde något om att ”bredda byggnaden”! Hur skulle det gå till? Om man ska bredda byggnaden innebär det att man behöver ta yta från kringliggande gator och torg. Det trodde jag alla förstod, men uppenbarligen inte.

Felaktighet nummer två i Ornbrants uttalande var att frågan om en ”ny kub” ställdes av hennes partikamrat Magnus Hellmark – och han fick svar. Från mig!

Svaret bestod i att beskriva hur vi vill sänka höjden på det högsta huset och fördela det på ett sätt så att så att den totala byggnadsytan inte minskar. Det går att göra genom att höja någon/några av de lägre byggnaderna och ända bibehålla den tänkta variationen i byggnadshöjder.

Hade ordförande för PLEX-utskottet Ulrika Ornbrant haft en ambition och vilja om att få igenom ett antagande av den här detaljplanen utan att tappa tempo hade hon kunnat agera tidigt i processen!

Vi Socialdemokrater har redan från början påpekat att vi ville ha en lägre byggnation. Opinionen i lokala media och i inlagorna i såväl samråds- som granskningsförfarandet pekade på samma sak. Ornbrants och minoritetsstyrets allierade, miljöpartiet, hade också de tidigt tagit ställning för en lägre byggnad.

Ändå valde alltså Ornbrant att klubba igenom ärendet i PLEX och låta det gå vidare till kommunstyrelsen. Fullt medveten om risken att hamna i den situation som nu alltså blev resultatet – en sen återremiss!

Politik är att vilja” sa Olof Palme. I Enköping har det politiska styret tydligen inte någon vilja. ”Det får bli som det blir” helt enkelt.

Den 11 september är det val! En röst på Socialdemokraterna är en röst för en politik och ett ledarskap som vill.

Ordförande för
Socialdemokraterna i Enköping

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.