MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Partiledardebatt del 2

Posted on

En betydligt lugnare andra halvlek i partiledardebatten. Kanske hade de borgerliga partierna koll på sociala media där framför allt Reinfeldt och Björklund kritiserades skarpt för sina härskartekniker!

I skolfrågan försökte inte helt oväntat borgarna ducka i frågan om LÄX-RUT. Björklund tog inte ens i frågan utan överlät till Göran Hägglund att agera ormen som slingrade sig!

Däremot pratade Björklund, inte heller helt oväntat, om sin favorit – FLUM-skolan! Det är synd att man inte påpekar för den utbildningsminister som suttit längst på den posten att de viktigaste styrdokumenten, nämligen läroplanerna, har sedan 80-talet tagits fram av borgerliga regeringar!

I det stora hela tycker jag att det var en bra partiledardebatt och den klargjorde att det finns tydliga ideologiska skillnader. Jag må vara partisk, men jag vill ändå hävda att Löfven utstrålade mer lugn medan Reinfeldt verkade märkbart stressad och hade en mer aggressiv framtoning!

Jag fastnade för en del one-liners under debatten, men också av ett av Reinfeldts uttalanden:

Mer kvar av lönen ökar viljekraften att arbeta.

Underförstått påstår Sveriges statsminister att de som idag är arbetslösa och sjuka inte VILL arbeta och de som har jobb riskerar att inte vilja jobba om de inte får mer i lönekuvertet!

För mig är det ganska talande för hur Reinfeldt ser på människor och har så gjort under en längre tid!

/Matz

 

6 thoughts on “Partiledardebatt del 2

 • Johan Öberg 8 oktober, 2013 at 11:55
  Reply

  Få kommentarer här Matz, så jag kryddar lite 😉

  En reflektion om (S) hyckleri och dubbla budskap i jobbskattefrågan:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article17616835.ab

  Här försöker de 3 krönikörerna skjuta Alliansregeringen i sank i och med att det 5:e jobbskatteavdraget införs. Varför fokuserar de inte på sitt eget parti (S) och deras dubbelmoral där de säger ungefär såhär:

  ”Vi är kategoriskt emot jobbskatteavdraget och tänker rösta emot det i riksdagen. Vinner vi valet tänker vi dock behålla SAMTLIGA jobbskatteavdrag”.

  Varför ställer de inte Löfvén mot väggen? Hans ovilja att ta ifrån löntagarna en månadslön bekräftar väl att det Alliansregeringen gjort ändå är rätt beslut? Löfvén hävdar att Alliansregeringen lånar till jobbskatteavdraget, vilket då (S) anser vara okej då de inte avser riva upp beslutet. Jag förstår inte logiken i (S) agerande här…..

  • Matz Keijser 8 oktober, 2013 at 19:01
   Reply

   Svaret är ganska enkelt, Johan!

   Vi kommer inte att gå till val på att höja skatten för vanliga löntagare!

   Vi har också sagt att om det femte jobbskatteavdraget går igenom kommer vi inte i efterhand att riva upp ett demokratiskt taget beslut! Därmed inte sagt att vi anser att det är OK att låna pengar och skuldsätta hela Sveriges befolkning. Därför har vi också drivit vår åsikt om att inte genomföra detta femte jobbskatteavdrag!

   /Matz

 • Johan Öberg 21 oktober, 2013 at 16:18
  Reply

  Men Matz. Du säger ju att det inte är okej att låna till skattesänkningar, vilket (S) hävdar att regeringen gör. I och med att ni INTE river upp regeringens beslut gör ju ni exakt samma sak….. och ni har kategoriskt sagt att jobbskatteavdragen slår orättvist mot de som tjänar minst och de som tjänar mest, tjänar mest på jobbskatteavdragen. Varför är ni inte solidariska mot era kärnväljare: De lågavlönade som hellre ser högre skatt + bidrag än lägre skatt och mindre bidrag?

  • Matz Keijser 21 oktober, 2013 at 22:37
   Reply

   Som jag svarade tidigare så kommer vi inte att gå till val på att höja skatten för vanliga löntagare. Därför kommer vi inte att riva upp ett demokratiskt fatta beslut.

   Nej, det är inte vi som lånat till det femte jobbskatteavdraget. Den skuldbördan har regeringen Reinfeldt lagt på svenska folket!

   Däremot kommer vi att överta den skulden och kommer hantera den situationen då och verkligen se över reformutrymmet.

   Du är nog ute lite på tunn is när du påstår att våra kärnväljare är, vad du kallar, lågavlönade. Att dessutom påstå att de hellre ser högre skatter tror jag inte heller stämmer med verkligheten. Däremot har våra väljare en mer solidarisk inställning till hur välfärden ska finansieras!

   Sen skulle jag vilja veta vad du menar med bidrag. Är det socialförsäkringssystemen du menar – arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring?

   Jag gillar inte moderatdravlet om att dessa försäkringssystem är bidrag. Den som arbetar och betalar sin a-kasseavgift har, precis som med vilken annan försäkring som helst, rätt till ersättning när olyckan är framme!

   Det enda bidrag som finns idag är väl egentligen vårdnadsbidraget och det kan du tacka Reinfeldt & Co för!

   /Matz

 • Johan Öberg 23 oktober, 2013 at 11:58
  Reply

  (S) regeringar innan Reinfelds har systematiskt förtidspensionerat svenskar istället för att göra det yttersta för att sätta dem i arbete. Det kallar jag en bidragspolitik och hade endast ett syfte att dölja den arbetslöshet som fanns redan då….och den politiken vill jag inte ha tillbaka.

  • Matz Keijser 23 oktober, 2013 at 13:39
   Reply

   Ja, Johan – det finns ju andra typer av bidragspolitik också. Exempelvis en sådan som subventionerar olika typer av privata verksamheter och ger direkta branschstöd med hjälp av skattemedel.

   Jag vill inte ha en politik:
   – som präglas av en människosyn om att de som inte jobbar är lata fuskare
   – som bidrar till att samhällsklyftorna ökar
   – som bidrar till att kunskapsklyftorna i skolan ökar
   – som tvingar ut svårt sjuka att söka arbete
   – som urholkar välfärden
   – som ger förutsättningar för riskkapitalister att plocka ut vinster och placera dem i skatteparadis
   – som bidrar till folkhälsan drastiskt håller på att förändras till det sämre
   – som skapar glesbygdsbidrag och pumpar in skattemedel i privatägda apotekskedjor för att ”rädda” apoteken på mindre orter
   – som påstår att skattesänkningar leder till fler jobb men som på snart åtta år inte gett några resultat
   – som försämrar socialförsäkringssystemen
   – som tycker att privat bartender och läxhjälp ska subventioneras och betalas av de som inte har råd att nyttja det själva
   – som ställer grupper mot varandra

   Jag vill ha ett samhälle där medmänsklighet och solidaritet går före egoism!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.