MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Partiledardebatt – del 2

Posted on

Efter kvällens debatt tror jag att de allra flesta är överens om att partierna trots allt inte står så nära varnadra som många gjort gällande!

När det gäller skolpolitiken menar Jan Björklund med en dåres envishet att vi lever kvar i den gamla skolan. Faktum är att de svikande resultaten har varit som sämst under innevarande regerings tid vid makten.

Den gamla skolan kan ju också bero på att de läroplaner som gällt sedan 1980 är signerade borgerliga regeringar – LGR 80 under regeringen Fälldin, LPO 94 under regeringen Bildt och senast nu LGR 11 under regeringen Reinfeldt med Björklund som utbildningsminister!

Stefan Löfven lämnade ikväll besked om vinster i välfärden där jag än en gång bekräftat att mina tankar är rätt. Här måste det till kvalitets- och uppföljningskrav, återinvestering av vinst och ett stopp för riskkapitalbolag att plocka ut välfärdsmedel ur Sverige!

Ser man till debatten i sin helhet kan det konstateras att Fredrik Reinfeldt höll en väldigt låg profil. Man började nästan fundera över om alliansen ska plocka upp centerpartiets gamla valslogan, men byta ut Lennart Daléus till Fredrik Reinfeldt:

VEM ÄR FREDRIK?

/Matz

2 thoughts on “Partiledardebatt – del 2

 • Percy Westerlund 7 oktober, 2012 at 23:13
  Reply

  Hej Matz,
  Känns lite ensamt att vara den ende som kommenterar dina olika inlägg, men vad gör man inte för en uppskattad nämndkollega! Jag håller med dig om att Fredrik Reinfeldt var ganska återhållsam i debatten, och du kan ha rätt i att han ville ge större utrymme åt allianskollegorna. Däremot tror jag inte du behöver oroa dig för att folk skulle tycka han är lika anonym som Daleus på sin tid. I helgen kom ju Skop ut med den senaste förtroendemätningen, som visade att väljarna till överväldigande del (63,4%) anser statsministern vara den som tilltror de bästa ledaregenskaperna. Mest anmärkningsvärt är att 29% av de röd-gröna väljarna tycker Reinfeldt är den skickligaste att leda en regering. Gapet till Löfven har ökat sedan föregående mätning. Jag tror faktiskt att Reinfeldt har sådan tyngd och trovärdighet att han har råd att vara lite sparsmakad med debattinläggen.
  Därmed är inget sagt om hur det går i valet, eller hur det gick i kvällens debatt. Vi är nog alla lite subjektiva i våra omdömen. Men jag skall gärna medge att Löfven är en skicklig debattör. Men frågan är hur han skall lyckas samla sitt parti, och hur han skall kunna bilda ett trovärdigt regeringsalternativ till Alliansen. Tiden fram till valet blir säkert intressant!

  • Matz Keijser 7 oktober, 2012 at 23:45
   Reply

   Jag är tacksam för alla kommentarer, Percy! Den här bloggen är fortfarande relativt ny så jag hoppas att det blir fler besökare som kommenterar vad det lider.

   Jag blev också något förvånad över den höga procentsatsen bland rödgröna väljare när det gällde förtroendet för Reinfeldt. Det känns som om det faktum att Löfven inte finns med i riksdagen har en viss betydelse och att andra får kliva fram i hans ställe gör att hans egen ledarförmåga inte blir lika tydlig En högst egen analys av det resultatet.

   Löfvens debatteknik var betydligt bättre denna gång jämfört med sist. Däremot måste jag tillstå att det är förvånande att Reinfeldt inte tog mer plats i debatten. Han är i särklass den bäste debattören och retorikern i alliansen.

   När det gäller att samla partiet har jag stort förtroende för Stefan Löfven och är inte det minsta orolig. I god tid inför valet kommer det finnas ett trovärdigt regeringsalternativ.

   Frågan kvarstår ju också hur det borgerliga alternativet kommer att se ut med tanke på att småpartierna lever något av en tynande tillvaro.

   Men jag håller med dig – tiden fram till valet blir intressant!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.