MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Politik är att vilja! Vad vill NE?

Posted on

vagavagraNystart Enköping (NE), det senaste tillskottet inom lokalpolitiken, säger sig INTE vara ett missnöjesparti. För att inte vara ett missnöjesparti var ändå dagens debattartikel i EP bland de mest missnöjda jag läst på mycket länge!

Mest missnöjda är NE med det de kallar det ”politiska etablissemangen”, men det märkliga i kråksången är ju att det är just detta ”etablissemang” som NE nu trånar efter att ingå i. Varför skulle de annars ställa upp i valet?

1964 sa Olof Palme i ett tal: ”Politik är att vilja”. Och visst hade han rätt. Det handlar om en vilja att förändra och förbättra. Politik handlar om att ha en vision om en framtid. En framtid som gynnar medborgarna.

I valtider presenterar man sina visioner i form av så kallade vallöften. Konkreta exempel på vad man vill genomföra under den kommande mandatperioden. Visst kan valresultatet bli sådant att ett parti tvingas till kompromisser och måste avstå en del av sina vallöften, men visionen och politiken för en bättre framtid måste ändå leva kvar.

NE säger nu ”Våga vägra vallöften”! Innebär det att partiet inte har några visioner för vår kommun? För mig verkar det inte bättre än att NE står utan politik inför den kommande mandatperioden!

Man säger att det ”vore oseriöst och populistiskt” att visa vilken politik man tänkt föra de kommande fyra åren ”innan man sett alla pusselbitar”! Jag undrar vilka som kommer att rösta på NE om de inte vet vad det är de röstar på för politisk framtid? Partiets politik är väl kanske den viktigaste pusselbiten för att kunna få till en helhet och en ”nystart” för Enköping!

Härom veckan fick jag en del konstruktiv kritik från en partimedlem i just Nystart Enköping. Kritiken handlade om att jag på min blogg mest ”klagar” på andra och inte presenterar mer Socialdemokratisk politik. Jag håller med om att det kan bli bättre och jag lovar (ett vallöfte ) att det kommer att bli ändring!

Med anledning av varifrån kritiken kom känns NE:s debattartikel idag inte bara som en sten kastats i ett glashus – här blev det snarare ett helt flyttblock som fick glasskärvorna att virvla runt! Jag försöker åtminstone blanda upp mina blogginlägg med vad vi Socialdemokrater vill med Enköping (det är en insändare inskickad till EP).

NE ”vill ta ett större ansvar” och det ska man tydligen göra genom att ”våga vägra” tala om för Enköpings medborgare vilken politik man tänkt gå till val på och som ska prägla de kommande fyra åren. Snacka om nystart!

/Matz

One thought on “Politik är att vilja! Vad vill NE?

 • Anders Wikman 14 augusti, 2014 at 23:02
  Reply

  Hej Matz!

  Vi har uppmärksammats på att du skriver om Nystart Enköpings insändare i EP. Kul. Men du verkar ha missuppfattat en del.

  1) Under rubriken ”Vad vill NE?” och en övertejpad mun skriver du: NE ”vill ta ett större ansvar” och det ska man tydligen göra genom att ”våga vägra” tala om för Enköpings medborgare vilken politik man tänkt gå till val på och som ska prägla de kommande fyra åren.

  -Vår insändare med rubriken ”Nystart Enköping vill bryta gamla mönster” handlade om att vi inte vill strö ofinansierade vallöften omkring oss.

  Vi skrev: Lagom tills förtidsröstningen börjar kommer vi i stället att förmedla en känsla av vad vi står för, hur vi vill ta ansvar för Enköping.

  Det betyder att vi nästa helg kommer att publicera ett slags ”valmanifest”, hur vi vill ta ansvar för Enköping. Ha gärna synpunkter på vår politik – när vi presenterat vår politik. Hoppas du inte missförstod oss medvetet.

  2) Du skriver: Man säger att det ”vore oseriöst och populistiskt” att visa vilken politik man tänkt föra de kommande fyra åren ”innan man sett alla pusselbitar”.

  -De meningar i vår insändare som du förvanskat lyder ordagrant: Det vore oseriöst och populistiskt att ge löften utan kostnadstäckning innan vi lagt hela pusslet. Innan vi ens sett alla pusselbitar.”

  Det är viss skillnad. Det handlar om att inte ge vallöften som man inte vet om man har råd med.

  Det vore jättelätt för oss som ett nystartat parti att ösa ut löften: NE vill att alla idrottsklubbar ska ha en egen anläggning, våra skolor ska bli bäst i Sverige, all kommunal service ska vara gratis för alla, Enköping ska ha Sveriges häftigaste äventyrsbad, alla äldre ska ha egen butler etc etc.

  Det skulle kanske ge röster? Men vi väljer en annan väg. Den är seriösare. Tycker vi.

  Exempel på den politik vi i stället tänkt föra, hur vi vill ta ansvar för Enköping, skrev vi som sagt att vi ska beskriva lagom tills förtidsröstningen börjar.

  3) Du försvarar valrörelsens alla vallöften med att förklara: I valtider presenterar man sina visioner i form av så kallade vallöften.

  -Och därmed beskriver du just det vi ser som ett problem. Du likställer visioner med vallöften.

  Vi tycker att ett parti ska ha visioner, beskriva ett önskat tillstånd man vill uppnå. Och ge några exempel på vägar man vill gå för att nå dit. Ett löfte är däremot ett löfte. Bryter man ett löfte sviker man ett förtroende.

  I ert lokala valmanifest har ni uppemot 100 saker som ni ställer i utsikt att ni ska göra, även om ni använder många omskrivningar för ordet ”löfte”. Hur många åtgärder tror du att ni kommer att genomföra? Hur mycket tror du att ni kan låta bli att genomföra innan den som röstat på er känner sig sviken? Var tror du uttrycket ”politikerförakt” kommer ifrån? Hur påverkar det demokratin och de mörkare krafternas frammarsch?

  Visst är det en intressant diskussion som är värd att ta på allvar?

  Om du med lite god vilja försöker förstå vad vi menar med uttrycket ”Våga Vägra Vallöften” så lovar vi att tycka att mycket av det ni önskar är jättebra saker. Kanske behöver du vänta till nästa helg för att förstå?

  4) Du skriver: Nystart Enköping (NE) säger sig INTE vara ett missnöjesparti. För att inte vara ett missnöjesparti var ändå dagens debattartikel i EP bland de mest missnöjda jag läst på mycket länge!Mest missnöjda är NE med det de kallar det ”politiska etablissemangen”, men det märkliga i kråksången är ju att det är just detta ”etablissemang” som NE nu trånar efter att ingå i. Varför skulle de annars ställa upp i valet?

  -Matz, det är ju det nuvarande politiska etablissemangets politik vi diskuterar. Anledningen till att vi ställer upp i valet är givetvis för att få till stånd ett annat politiskt etablissemang med en annan politik.

  Är det en ”märklig kråksång”? Är inte S missnöjda med majoritetens politik? Vill inte S få majoritet? Är S därmed ett missnöjesparti? Sjunger S alltså en märklig kråksång?

  5) Du har tydligen kritiserats av någon och du skriver att det ”handlade om att jag på min blogg mest ”klagar” på andra och inte presenterar mer Socialdemokratisk politik. Jag håller med om att det kan bli bättre och jag lovar (ett vallöfte ) att det kommer att bli ändring!”

  -Vi uppskattar din självrannsakan. Vi förstår varför du vill bättra dig efter att ha läst hur du refererade vår insändare och efter att ha tittat igenom dina tio senaste blogginlägg. Av dessa är nio (!) verbala angrepp på dina politiska motståndare.

  Så om du menar allvar med ditt löfte har du nu chansen. Tänk om ditt svar till oss inte skulle vara ännu ett påhopp utan i stället vara socialdemokratiska förtydliganden i några frågor som vi skulle vilja förstå lite bättre. Låt oss föreslå några ekonomiska exempel (eftersom vallöften kostar pengar):

  * Hur har S tänkt finansiera de 30 miljoner kronor som det nybyggda Idrottshuset med simhall kommer att kosta årligen i driftskostnader? Hade S budgeterat för den utgiften när ni röstade för denna rekordinvestering i fullmäktige?

  * Hur ser er detaljerade kalkyl ut för driftskostnaderna för det P-hus ni vill bygga för 105 miljoner skattekronor? Håller den kalkylen med de förslag på gratisparkering som ni föreslår i valrörelsen?

  * Är det hundratalet åtgärder ni förespråkar i ert valmanifest finansierade, eller kräver de fler skattehöjningar?

  Om du vill kan vi återkomma med fler förslag på ”presentation av Socialdemokratisk politik”.

  Avslutningsvis vill vi ge dig vår uppskattning för att du engagerar dig politiskt för den goda sakens skull. Ju fler som ser glädje i att göra det, desto bättre. Eller hur?

  Anders Wikman
  Marie Lindeberg
  Björn Berg
  Nystart Enköping

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.