MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Politisk feghet och dåligt ledarskap

Posted on

Nu blir jag riktigt förbannad, men däremot inte förvånad!

I en artikel i dagens EP går företrädare för den borgerliga majoriteten ut och menar att det är ”fruktansvärt om skolnämnden måste göra de här besparingarna”! Så uttrycker sig folkpartisten Katarina Zeste, ledamot i nämnden!

Nämndens ordförande Monica Avås (m) påstår att hon ”inte vet” hur man kommit fram till de siffror som redovisar ett stort underskott för 2014. Det kan få förödande konsekvenser med upp mot 55 tjänster som ska bort!

Avås menar också att hon inte var ordförande för nämnden när budgetprocessen startade i våras och försöker i och med det frånsäga sig allt ansvar. Skrämmande!

Monica Avås har visserligen varit ordförande en kort tid, men hon tillhör moderata partitoppen i Enköping. Att då påstå att man inte känt till förutsättningarna under budgetarbetet kan bara inte stämma överens med verkligheten! Någon form av överlämning måste ju ha skett när förre ordförande och Monica Avås partikamrat Ingvar Smedlund lämnade över stafettpinnen till henne!

Det går inte att slå ifrån sig och inte ta ansvar när man sitter som styrande politiker i en nämnd! Det skulle ju i så fall innebära att man lägger över allt ansvar på tjänstmannanivå, vilket skulle innebära att vi har ett tjänstmannastyre. Det i sig är att diskvalificera sig själva som politiska ledare.

Rolf Carlsson (S), som är andre vice ordförande i nämnden, menar att det handlar om politisk feghet och pekar på det faktum som varit känt en längre tid, även av borgerliga nämndledamöter, att vi överkonsumerar lokaler. Det har enligt Rolf funnits möjligheter att göra något åt situationen långt tidigare genom att minska lokalytorna och därmed ha fått en budget i balans!

Det blir näst intill pinsamt när nu de borgerliga ledamöterna i nämnden står inför faktum och menar att de ”inte visste”! Politisk feghet, dåligt ledarskap eller bristande kompetens – kalla det vad man vill, men som styrande politiker måste man våga ta ansvar!

Det är 323 dagar kvar till valet och jag hoppas att Enköpings medborgare nu ser bristerna i de styrandes sätt att hantera vår kommun. Det är dags för ett maktskifte och ge plats för en politik som både tar ansvar och har kurrage!

/Matz

7 thoughts on “Politisk feghet och dåligt ledarskap

 • Tomas 25 oktober, 2013 at 11:37
  Reply

  Visst är det klent av Avås att skylla ifrån sig, särskilt som både Mp och V pekade på att just detta skulle hända med alliansens budget och därför föreslog skattehöjning.

  Rolfs idé om neddragning av lokaler stämmer inte med känd statistik och det vore intressant att få reda på var siffrorna kommer ifrån. Det kunde inte Rolf svara på på KF, kan du Matz?

  • Matz Keijser 25 oktober, 2013 at 15:30
   Reply

   Vet inte vad det är för statistik du efterlyser, Tomas. Att vi har för mycke lokaler kan ju inte vara en överraskning för dig heller!?

   /Matz

 • Magnus Westerlund 25 oktober, 2013 at 21:49
  Reply

  Vilka skolor vill ni lägga ner Matz?

  • Matz Keijser 27 oktober, 2013 at 11:40
   Reply

   Du får gärna utveckla hur du tänkte när du ställde den frågan. Mig veterligt har jag inte påstått att vi vill lägga ner någon skola!

   /Matz

 • Tomas Rådkvist 26 oktober, 2013 at 23:18
  Reply

  Rolf brukar säga att Enköping har högre lokalkostnader än vad som är rimligt men enligt statistik från skolverket och ”kolada” så ligger vi under rikssnittet och länssnittet.

  Därför undrar jag vad Rolf använder för siffror men han hänvisar till förvaltningen och dessa siffror har vi inte sett? Jag undrar faktiskt om dom finns.

 • Tomas Rådkvist 26 oktober, 2013 at 23:49
  Reply

  Korrigering – har nu läst också siffrorna för 2012 som just kommit och där är Enköping klart över rikssnittet men faktiskt under länssnittet för lokalkostnader (enligt Kolada men inte enligt skolverket). Så Rolf har rätt , vi har högre kostnader 2012 än riket men borttagandet av Västerleden finns ju inte i statistiken och landsbygdsskolorna kan ju inte bli mindre eller läggas ner så det finns en praktisk gräns för lokaleffektiviseringar. Jag tror att vi är där redan.

  • Matz Keijser 27 oktober, 2013 at 11:06
   Reply

   Enligt de uppgifter jag har är det nästan 25% av elevpengen som går till lokalkostnader! Det är 5139 kronor mer än riksgenomsnittet. Om det sen är lägre än länsgenomsnittet är ovidkommande! Vi har för höga lokalkostnader – PUNKT!
   Jag anser att det varit för enkelt för friskolor att etablera sig i vår kommun. Det har inte gjorts några konsekvensanalyser och nu står vi där med skägget i brevlådan!
   Därför är det viktigt att vi nu verkligen tittar på vilka konsekvenserna kommer att bli när exempelvis Kunskapsskolan vill utöka sin verksamhet och ha klasser från år 4!
   Det kommer att påverka och bidra till kostnadsökningar för den kommunala skolan!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.