MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

QR – en smart kod

Posted on

QRkartaVid senaste fullmäktige hade mina partikamrater Mårten Wedebrand och Jesper Englundh en motion om att kommunen ska införa så kallade QR-koder för sevärdheter vi har runt om i kommunen. (QR står för Quick Response)

En QR-kod kan exempelvis vara kopplad till en sida på kommunens hemsida för information om hällristningar, våra fina parker eller annat som kan vara av intresse för de som turistar i vår vackra kommun. Eller varför inte en hel karta över kommunen!

Man kan också från kommunen utveckla funktionerna för att exempelvis kunna föra statistik över besökare, vilket kan vara till stor nytta. För att, som privatperson, kunna ha nytta av dessa koder måste man ha en QR-läsare i sin smartphone, vilka idag är lätta att ladda ner.

I veckan kom en insändare om att alla inte har en smart telefon och inte kommer att ha någon nytta av dessa QR-koder. Skribenten var rädd för att koderna ska komma att ta över helt och hållet, men så är inte alls tanken. QR-koder ska ses som ett komplement och en utveckling av våra informationskanaler.

Vi tar ett exempel till: i våra parker finns idag tillgång till A4-papper med information om vilka växter som finns i planteringarna. Om det vid varje park även fanns en QR-kod skulle man alltså kunna få denna information digitalt och därmed göra en miljöbesparing genom att inte behöva trycka upp lika många papper.

QR-koder har oanade funktionsmöjligheter och det är bara fantasin som sätter stopp för användningsområden.

Personligen är jag en flitig användare av dessa koder varje gång jag går och handlar. Min äldste son är superallergisk och vi måste vara mycket noga med att läsa innehållsförteckningar. Som alla säkert vet är det inte alltid så lätt att läsa de små, små texterna på varor och där kommer QR-koderna väl till pass. Med en enkel skärmtryckning får jag snabbt upp all behövlig information om varan jag är intresserad av och dessutom i en textstorlek som är full läslig.

Det är inte heller några problem att göra egna QR-koder. Här en länk till en sida där du kan göra koder som länkar till websidor, enkla texter eller kontaktuppgifter. Bjuder också på en egenhändigt gjord QR-kod med mitt ”visitkort”!

visitkort

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.