MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Rådkvists höna

Posted on

honaavfjaderDet blev ett långt fullmäktigesammanträde igår. Anledningen var att vi beslutade om budget 2015 och det blev många inlägg och repliker.

Totalt lades sju budgetförslag där de tidigare allianspartierna valde att lägga enskilda förslag. Även Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna la egna budgetförslag.

Den budget som fullmäktige slutligen beslutade om var den gemensamma budgeten signerad Socialdemokraterna och Nystart Enköping. En budget med stort fokus på skolan samt kultur och fritid.

Det beslutades också om en skattehöjning med 50 öre. Samtliga partier hade i sina respektive budgetförslag med en skattehöjning även om något parti valt en annan skattesats än den som beslutades.

I övrigt måste jag konstatera att det var en ovanligt god stämning under fullmäktige. Det enda tillfället då det hettade till var när ordförande Rolf Carlsson inte ”tillät” fler än Helena Proos att gå upp och besvara en fråga från allmänheten. MP:s Gunnel Bergman ville också upp i talarstolen, men ordförande redogjorde för hur han uppfattat turordningen i fullmäktige vid just allmänhetens frågestund och avslutade diskussionen i och med Helenas inlägg.

Detta blev tydligen för mycket för vissa miljöpartister. Så till den milda grad att Tomas Rådkvist på Facebook anklagade S för att ha ”monopol på att ha dialog med medborgarna”. Och det stannade inte där – på sin blogg skriver Rådkvist:

S kan inte ha monopol på att svara på medborgarnas frågor … Gick det så snabbt att gå från konstruktiv oppositionsroll till arrogant minoritetsstyre?

En ordentligt lågvattenmärke och på gränsen till respektlöst från en så pass rutinerad politiker som Rådkvist att beskylla Rolf Carlsson, i sin roll som fullmäktiges ordförande och vid hans andra sammanträde, för att vara ”fyrkantig”. Jag hade nog förväntat mig ett mer nyanserat missnöje och kanske även förståelse för att det är mänskligt att göra misstag (om det nu är så).

Även solen har fläckar, Tomas Rådkvist. Det här känns mer som att göra en höna av en fjäder – ja, det blev näst intill en hel hönsgård. Låt nu Rolf Carlsson få kontrollera hur vi från politiken ska hantera allmänhetens frågor i fullmäktige. Om det nu är så att Rolf gjort ”fel” är jag övertygad om att det kommer en ursäkt för det som skett. Det här går att sköta snyggt bara man vill!

/Matz

5 thoughts on “Rådkvists höna

 • Susanna Hedman 19 november, 2014 at 21:26
  Reply

  Enligt fullmäktiges arbetsordning har en representant från varje parti rätt att att gå upp under allmänhetens frågestund, Rolf har suttit i fullmäktige i 4 år och deltagit på de flesta möten. Rolf är en duktig, uppmärksam och påläst politiker så jag kan inte förstå hur han missat detta. Jag tycker att Rolf gjorde fel eftersom han inte ens iddes lyssna och ta till sig av Gunnels förklaring om att det är och har varit ok. På plats fanns även sekreteraren och fullmäktiges förra ordförande som säkert hade varit behjälpliga med information, om han hade velat ha hjälp. Jag vet att Rolf inte gillar långa möten, vi sitter i skolnämnden ihop och det var tydligt igår att han inte var särskilt förtjust när debatten drog ut på tiden. Själv tycker jag att politik är till för att debatteras 🙂

  • Matz Keijser 19 november, 2014 at 23:51
   Reply

   Jag håller med om att politik ska debatteras. Däremot ska det inte vara politisk debatt i allmänhetens frågestund.

   Det är ingen som kunnat ta miste på er upprördhet och besvikelse kring det som skett. Jag respekterar också ert engagemang kring frågor gällande barnkonventionen – något som även jag och Socialdemokratin delar med er.

   Det jag vänder mig mot är ert, och då kanske framför allt Tomas Rådkvists, sätt att på ett onyanserat sätt beskylla Rolf för att vara ”fyrkantig och arrogant”. Även Tomas påstående om att vi skulle ha ”monopol på att ha dialog med medborgarna” tycker jag känns något märkligt!

   Även ditt påstående, Susanna, om att Rolfs motvilja mot långa möten skulle vara en grund för att åsidosätta demokratin känns helt befängt.

   Jag tycker det är en sund inställning att kunna hålla korta och effektiva möten utan att för den skull sätta demokratin ur spel. Långa möten är många gånger ofrånkomliga men det är ingen grundförutsättning för att besluten skulle bli bättre – snarare tvärt om!

   Jag försvarar inte det Rolf gjorde. Har han gjort fel, vilket ni uppenbart menar och verkar ha belägg för, kommer han att erkänna det och med största sannolikhet be om ursäkt. Det jag menar är att vi även utanför kommunhusets väggar bör ha en nyanserad debatt och vara sakliga.

   Saker och ting kommer även fortsättningsvis att kunna gå fel och då är det bra om vi kan hjälpas åt att se till att det blir rätt, men det måste göras på ett snyggt sätt.

   Ingen kan ta ifrån dig din känsla, Susanna. Jag respekterar den, men jag antar att Rolfs känsla under allmänhetens frågestund var att han just där och då gjorde rätt. Jag respekterar den känslan också!

   /Matz

 • Tomas Rådkvist 20 november, 2014 at 15:06
  Reply

  Jag har funderat en del på hur S och du som bloggare kommer att förändras från oppositionsrollen till när ni är med och styr.

  Förändring måste det ju bli på något sätt och nu visar du lite på vilket sätt det sker. Hade du suttit i opposition på mötet i tisdags så är jag ganska säker på att du hade reagerat på liknande sätt.

  Och visst är många nya i sina roller men man kan ju ha olika förhållningssätt till situationer när det blir tvister. Rolfs agerande, som Susanna redogör för på ett bra sätt ovan, var enligt min mening fyrkantigt i överkant.

  Han kunde ha stannat upp och tillåtit Gunnel att svara i stället för att köra över henne och MP. Det var okänsligt både mot oss och mot Göran D som ju faktiskt hade frågat efter svar från fler än kommunstyrelsens ledamöter.

  Det är ett faktum att S i tisdags hade monopol i att svara allmänheten, vad finner du för osaklighet i det? Sedan ställde jag en retorisk fråga om vi bevittnade en övergång från oppositionsroll till arrogant minoritetsstyre eftersom de S-ledamöter jag diskuterade detta med inte ville erkänna att Rolf gjort fel, trots att vi nog alla vet att fler partier gått upp och svarat under allmänhetens frågestund tidigare. Det var alltså inte Rolf jag syftade på, alla kan ju göra fel, utan de som inte ville erkänna att det var fel. (ditt citat ”fyrkantig och arrogant” är alltså felaktigt – apropå saklighet…)

  Jag förstår av ditt inlägg att du tycker att mina synpunkter inte stod i proportion till vad som hände och kring det har vi olika syn uppenbarligen.

  Jag skriver i mitt inlägg också att ”Hoppas att det var ett utslag av ovana och nervositet och inte ett bevis på det kommande arbetssättet”. Med andra ord så ser jag fram emot ett annat förhållningssätt i liknande frågor framöver men kommer att reagera lika tydligt som nu om det händer igen.

  För som du skriver själv: ”Det här går att sköta snyggt bara man vill”

  /Tomas

  • Matz Keijser 22 november, 2014 at 10:12
   Reply

   Nu har jag läst ”Arbetsordning för kommunfullmäktige i Enköpings kommun” 40§ om allmänhetens frågestund. Där står ingenting om vilka som har RÄTT att gå upp i en fråga från allmänheten eller inte.

   Det är tydligt hur frågor får ställas och till vilka. Däremot står ingenting om vilka som SKA besvara frågorna.

   Det är också ganska tydligt vad gäller ordförandes roll och att det är ordförande som äger frågan om hur allmänhetens frågestund ska ordnas:

   ”Ordförande bestämmer efter samråd med vice ordförandena hur frågestunden ska genomföras och skall kalla de förtroendevalda eller anställda hos kommunen som behövs för att lämna upplysningar under den.”

   Formuleringen ”Ordförande bestämmer” tycker jag är talande för vem som äger frågan. Enligt min tolkning har alltså Rolf följt den ordning som gäller och inte gjort något fel. Ordförande bestämde att det räckte med att kommunstyrelsens ordförande besvarade frågeställningen från Göran Davidsson.

   Därför blir ju också ditt påstående om att några Socialdemokrater ”inte ville erkänna att Rolf gjort fel” ett påhopp som vid närmare granskning av gällande regler faller platt.

   Att dessutom dra slutsatser om att S har ”monopol” på att svara allmänheten och att vi Socialdemokrater över en natt skulle ha förvandlats till arroganta översittare känns som en överdriven reaktion på ens eget missnöje och besvikelse.

   Självklart kommer det att bli skillnad på att sitta i styrande ställning mot att tidigare varit i opposition, men jag kan lova dig Tomas Rådkvist att jag är samma person idag som jag var på morgonen den 14 september i år. Jag kommer att fortsätta driva Socialdemokratisk politik på samma sätt som tidigare.

   Självklart är det så att man reagerar när man anser sig bli orättvist behandlad. Däremot är jag försiktig med att basunera ut mitt missnöje direkt på Facebook och andra sociala media utan att först tänka ett varv till och försöka hitta saklig grund för mina formuleringar på bloggen. (Visst kan det slinka igenom en och annan feltolkning ibland 😉

   MEN – jag kommer också fortsätta granska andra politiska partier i Enköping och hur de arbetar för att sedan förmedla min syn på saken – precis som jag gjort tidigare!

   /Matz

 • Matz Keijser's Blogg | Omtag kring samverkan 27 november, 2014 at 20:59
  Reply

  […] och skriver i olika media”. Här känner jag att det är kritik riktad mot mig och mitt tidigare blogginlägg och vill därför passa på att bemöta […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.