MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Reinfeldt lånar till jobbskatteavdrag

Posted on

Han säger sig företräde de ”nya” moderaterna, men under de sju år som han suttit vid makten som landets statsminister har den moderata politiken knappast förnyats.

Nu har han dessutom, som ett startskott i valrörelsen, lovat att köra en favorit i repris. Det kommer att bli ett femte jobbskatteavdrag och han hävdar även denna gång att det kommer att ”skapa fler jobb” och ”gynnar landets ekonomi”!

Jag ska inte sticka under stol med att det har blivit mer pengar i lönekuvertet varje månad, men plånboken har trots det inte svällt i den omfattning den gode Reinfeldt utlovat! För faktum är att alla ökade kostnader med råge ätit upp det jobbskatteavdragen givit!

Bara matpriserna har gjort att kostnaderna ökat med 2-300 kr/person och månad de senaste åren. SCB har också redovisat att Sverige är det tredje dyraste matlandet i Europa! Även försäkringar har blivit dyrare, för att inte tala om bränslekostnaderna.

Tittar vi på vår egen kommun, Enköping, har ju den borgerliga majoriteten dessutom sett till att öka taxor och avgifter för kommunmedborgarna varje år och i den kommande budgeten skulle det förvåna mig mycket om man skulle frångå sina principer på den frågan!

Påståendet att jobbskatteavdragen kommer att skapa fler jobb har vi ju sett att det med de tidigare försöken blivit helt motsatta effekter. Arbetslösheten ökar och vad gäller ungdomsarbetslösheten ligger vi bland de sämsta i Europa!

Enligt OECD har Sveriges relativa fattigdom ökat näst mest under de senaste åren och de ekonomiska klyftorna ökar mest!

Jag har också svårt att se hur lägre skatteintäkter för staten skulle gynna landets ekonomi. Bara det femte jobbskatteavdraget i sig kommer att kosta 12 miljarder kronor!

De ”nya” moderaterna försätter alltså att öka klyftorna i samhället och urholka välfärden till förmån för de bäst bemedlade!

Detta presenterar moderatledare Fredrik Reinfeldt samtidigt som JB-koncernen gått i konkurs och att det dessutom fattas en miljard i konkursboet!

Reinfeldt presenterar detta femte jobbskatteavdrag och påstår att det är bra för svensk ekonomi samtidigt som vårdbolaget Attendos ägare plockar ut en miljard kronor och skyller på ”osäkerheten som råder på det politiska planet”!

Sverige riskerar att gå ifrån att vara ett land som är känt för en hög utbildningsnivå till att bli en kunskapens medelmåtta. De 12 miljarderna, som jobbskatteavdraget kommer att kosta, skulle exempelvis kunna vara en välkommen satsning på lärarkåren, vilket skulle ge positiva effekter på elevernas resultat och på sikt stärka Sveriges internationella konkurrenskraft!

Det, Fredrik Reinfeldt, skulle gynna svensk ekonomi!

De ”nya” moderaterna vill låna till ytterligare skattesänkningar medan vi Socialdemokrater vill investera för framtiden i jobb och utbildning! Vi står för en framtidsinriktad politik för fler jobb och en modern kunskapsskola!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.