MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Resultatlösa reformer

Posted on

IllusionistenReinfeldtJag är nog inte den enda som ifrågasatt den moderatledda regeringens så kallade arbetslinje. Vi har de senaste åren hört hur både moderatledaren och hans finansminister hänvisar till att det under deras tid vid makten skapats 200.000 nya jobb.

Det man sällan hör dem berätta är att större delen av dessa nya jobb tillkom under perioden kvartal 3 2006 till kvartal 3 2011. Därefter har det, trots nya reformer, inte tillkommit så många fler jobb.

Apropå reformer – vid ett flertal gånger har jag pekat på hur alliansens ”jobbskapande” reformer verkligen har slagit. Till exempel:

Sänkning av restaurangmomsen
Har kostat 5,4 miljarder kronor och kan eventuellt ha gett 4.000 jobb. Att jag skriver eventuellt beror på att man inte med säkerhet kan säga om det gett nya jobb eller om de som redan jobbar inom branchen jobbar mer idag. Skulle det mot förmodan ha gett jobb har varje jobb kostat 1.350.000 kronor!

Sänkning av avgifter för unga anställda
Nu kommer en rapport från arbetsmarknadsinstitutet IFAU som visar att denna avgiftssänkning de första två åren 2007-08 kanske gav mellan 6.000-10.000 nya jobb och kostade 10 miljarder per år. Kostnad per jobb om man räknar lågt landar på 2.000.000 kronor!
2009 ökade den årliga kostnaden till 17 miljarder per år och har alltså hittills kostat totalt 105 miljarder kronor!
Dessutom menar IFAU att det inte går att se om det skapats några fler jobb. Om detta stämmer har alltså varje enskilt jobb kostat 10,5 miljoner kronor!

Slår man ihop dessa två reformer landar vi på en total kostnad på 110,4 miljarder kronor! Finansminister Borg brukar prata om ”ordning och reda i ekonomin”! Undrar om det är detta han syftar på?

Parallellt med detta har vi en ungdomsarbetslöshet som ligger på 22,6%! Nästan var fjärde ungdom står utanför arbetsmarknaden! 140.200 unga totalt! Dessutom ökar antalet förtidspensionerade ungdomar – 13.000 per år!

Det är viktigt att känna till vad reformerna har kostat och hur den faktiska arbetslösheten ser ut varje gång man hör alliansens företrädare prata om arbetslinjen, de 200.000 nya jobben och att skattesänkningar skapar fler jobb!

Det har gått snart åtta år med den moderatledda regeringen och gång efter annan kommer rapporter och forskningsresultat som visar på att deras politik kört fast och kostar oss skattebetalare i form av hög arbetslöshet, sämre resultat i skolan och en urholkad välfärd!

Det är viktigt att ha med sig detta då vi snart går in i valåret 2014. Det är viktigt att du som väljare tar med dig detta när det är dags att gå till valurnorna!

Socialdemokraterna har en politik för framtiden som du kan läsa mer om här!

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.