MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Riksrevisionen sågar regeringen

Posted on

vilgot apoteket

Hemma blir jag ofta beskylld för att jag alltid måste ha rätt. Besserwisser är väl ett epitet som ligger nära till hands. Lägg därtill envishet så är det en ganska tydlig bild av vem jag kan vara!

Idag känns som om både mitt alltid-ha-rätt-behov och min envishet ändå kan vara på sin plats när jag läser om Riksrevision starka kritik mot den moderatledda regeringens övertro på privatiserng. Jag har faktiskt god lust att säga; Vad var det jag sa!

Förra året debatterade jag flitigt om avregleringen av apoteksmonopolet bland annat med Jessika Vilhelmsson (m).  I juli skrev jag en debattartikel under rubriken ”Medveten borgerlig agenda”där jag bland annat formulerade följande:

Jag är övertygad om att inte ens borgarna är så urbota dumma så de inte förstod konsekvenserna när de genomförde denna avreglering (eller några andra av deras så kallade reformer)!

Nu bekräftas det alltså av Riksrevisionen i deras granskning av avregleringarna av järnvägen, elmarknaden och apoteken. Regeringen har brustit i och med att man inte gjort någon riskanalys i samband med utförsäljningarna! Bristerna har kostat skattebetalarna mångmiljardbelopp, som kunde ha investerats i välfärden – skola, vård och omsorg!

I min debattartikel i juli menade jag att det här är en genomgående och medveten taktik på den borgerliga politiska agendan – att gynna de som redan har det gott ställt på bekostnad av de som står längst ner på samhällets klasstege!

Jessika Vilhelmsson svarade på detta och skrev:

Gör inte avregleringen av apoteksmonopolet till en klassfråga. För det är det inte.

Tyvärr Jessika är det nu inte bara jag som menar att det är både en klassfråga och ett generellt samhällsproblem när den moderatledda regeringen slösar med skattemedel till förmån för branschstöd till privata aktörer! Någon gång måste ni ju börja ta kritiken på allvar och ifrågasätta er egen övertro på avregleringar och privatisering!

Ledande välfärdsforskare har dessutom studerat följderna av de senaste årens privatiseringspolitik och kommit man fram till att vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen. Hur många fler bevis för sin misslyckade politik behöver den moderatledda regeringen?

Vi andra har sedan länge varnat för och förstått konsekvenserna!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.