MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Röda rosor i brudbuketten

Posted on

Har sedan igår suttit och funderat kring ett inlägg på Facebook av den ”nyblivne” miljöpartisten Tomas Rådkvist. Efter att ha bevistat Godmorgon Enköping skrev den gode Rådkvist följande på sin tidslinje:

I Heta stolen satt kommunalrådet Anna Wiklund som förutom att ge schablonartade M-svar på frågorna flörtade mycket tydligt med Socialdemokraterna och Helena Proos. Man undrar onekligen om kärleken är besvarad och om det är förlovning på gång? Och vad säger i så fall de nuvarande samborna?

Vad jag förstått fick Wiklund en fråga om vem hon ansåg vara den som skulle kunna ta över posten som finanskommunalråd om hon själv inte skulle få förtroendet efter nästa val. Svaret blev Helena Proos.

Personligen tycker jag inte att det var så konstigt utan att det helt enkelt var ett ganska självklart svar. Jag har svårt att se någon annan ta över som finanskommunalråd efter valet 2014!

Däremot tycker jag att det är märkligt att Rådkvist reagerar som han gör kring Wiklunds svar och det han kallar för ”flört”. Det är mindre än ett år kvar till valet och Anna Wiklunds taktik är inget nytt. Det handlar om att ge signaler som kan splittra en kommande politisk majoritet genom att ge sken av att komma bra överens med sina politiska motståndare!

Tomas Rådkvist undrar om ”kärleken är besvarad” och ”om det är förlovning på gång”. Är det någon som borde veta hur Anna Wiklund och moderaterna fungerar är kanske just han själv!

Rådkvist har ju de facto en gång ”ingått äktenskap” med Anna Wiklund. Visserligen var det inget friktionsfritt förhållande, men när man är relativt nyskild  och har kastat sig handlöst in i en ny relation kanske man ska bita sig i tungan innan man ”dömer” andra!

Nej, Tomas – jag är övertygad om att du vet bättre än så och hoppas att ditt Facebook-inlägg ändå var med glimten i ögat!? Låt nu valrörelsen ha sin gilla gång, men var beredd på att det kommer att komma taktiska finter från alla möjliga håll.

När valresultatet är klart kommer också ”samboförhållandet” i kommunhuset att utkristalliseras! En sak är i alla fall helt klar:

Det blir röda rosor i brudbuketten!

/Matz

9 thoughts on “Röda rosor i brudbuketten

 • Tomas Rådkvist 8 november, 2013 at 09:20
  Reply

  Kul att du reagerade Matz, det var faktiskt syftet med min kommentar. Däremot har du missuppfattat den fråga som ställdes. Buskenström frågade Anna Wiklund så här ungefär:

  Om du efter valet blir tvungen att samarbeta med någon på ”andra sidan”, vilka skulle du välja då?

  På den frågan svarade Anna W att ”två av partierna är så väldigt vänsterinriktade att de inte kan vara aktuella” och att ”Socialdemokraterna är så väldigt pragmatiska så det skulle säkert gå väldigt bra att samarbeta med Helena Proos”.

  Det var alltså ett samarbete över blockgränsen efter valet det var fråga om så visst kan det tolkas som en ohejdad flört. Eller möjligen som Helena Proos skrev på facebook och som du skriver ovan: ett sätt för Anna W att så split mellan partierna i oppositionen.

  Det senare agerandet tycker jag är en ganska barnslig företeelse, det är sådant som gör att medborgare tappar respekt för politiker.

  Så till sakfrågan – att moderaterna tycker att socialdemokraterna i Enköping är pragmatiska och bra att samarbeta med samtidigt som miljöpartiet och vänsterpartiet är ”vänsterorienterade”.

  Det beror ju förstås på att miljöpartiet och vänstern insåg att den budget som lades för 2014 är helt omöjlig att hantera med bibehållen kvalitet i skolan och andra verksamheter och därför föreslog en skattehöjning.

  Socialdemokraterna valde, möjligen av valtaktiska skäl, en annan väg och det är klart att Anna Wiklund tycker att det var ”pragmatiskt” eftersom hon för allt smör i småland inte vill höja några skatter oavsett konsekvenser i verksamheterna.

  Till sist Matz, du vet mycket väl att jag inte medverkat till en allians med Anna Wiklund. Du har faktiskt skrivit om det själv http://mkeijser.blogspot.se/2010/10/wiklund-vs-radkvist-ickeallians.html

  Därför blir jag förvånad över att du avslutar som du gör och att du tycker att frågan är så känslig att jag borde ha ”bitit mig i tungan”. Jag har ju faktiskt bara relaterat vad Anna W sade, inte dömt någon alls. Men du verkar känna dig väldigt träffad?

  /Tomas

  • Matz Keijser 8 november, 2013 at 11:39
   Reply

   Du säger att du ”bara relaterat till det Anna W sade” och att hennes agerande är en ”ganska barnslig företeelse”, men uppenbarligen tog det skruv med tanke på ditt inlägg på Facebook!

   Nej, det här är absolut ingen känslig fråga för mig. Ett samarbete med moderaterna ser jag personligen som föga troligt då vi ideologiskt står allt för långt ifrån varandra. Min ståndpunkt torde vara ganska uppenbar om man följt mitt bloggande!

   Att vi i budgeten inte valde en skattehöjning, den här gången, betyder inte att vi för samma politik som den moderatstyrda alliansen. Vi har en annan fördelningspolitik helt enkelt. Pragmatiskt – ja, kanske det!

   Den så kallade alliansen har styrt vår kommun länge nu och i den ingår Folkpartiet och där har du, i olika omgångar, varit en del Tomas!

   Huruvida du ”medverkat till en allians” låter jag vara osagt och jag skrev också att ditt och Annas förhållande inte varit helt friktionsfritt. Men du har som sagt varit en del av alliansen och förträtt folkpartistisk politik både i talarstolen i fullmäktige och utåt i media, även om du bitvis varit politisk vilde, startat eget parti och numera blivit miljöpartist!

   Nej, Tomas, jag känner mig inte träffad. Jag bara relaterade till det du skrev och förvånades över din reaktion på något så ”barnsligt” 😉

   /Matz

 • Tomas 8 november, 2013 at 11:59
  Reply

  Två rättelser :
  Jag skrev att om syftet bara var att så split så är det barnsligt. Det vet vi ju inte om det var syftet.
  Jag startade inte eget parti, det var inte ens jag som kom på iden. Däremot var jag ganska drivande när det väl var igång.

  Det kan man också kalla politiskt entreprenörsskap

 • Helena Proos 8 november, 2013 at 17:43
  Reply

  Bara ett förtydligande frågan handlade inte om samarbete utan
  ”Om du blev tvungen att låta en politisk motståndare styra Enköping vem skulle det vara?”

  Ha en trevlig kväll

  • Börje Isaksson 9 november, 2013 at 13:33
   Reply

   Ett förstulen litet ”ungefär” kan vidga citatsmöjligheterna avsevärt tydligen …..

   • Matz Keijser 9 november, 2013 at 13:54
    Reply

    Så är det, Börje, men rätt ska vara rätt – eller hur!?

    /Matz

    • Anonym 9 november, 2013 at 18:52
     Reply

     Ja, men tack Helena för tillrättaläggandet av citatet. Tro bara inte att Tomas går med på att sanningen inte är hans. Det gör han nog aldrig. Han vet att alla opponenter har fel per definition. Normalt är de också dåligt pålästa och okunniga enligt honom.

 • Tomas 10 november, 2013 at 14:17
  Reply

  Som jag skrev på Facebook i fredags så är det fullt möjligt att jag hörde fel. Kanske det rent av var en freudiansk felhörning?

  Oavsett det så blev det en intressant diskussion. Jag antar att den sista kommentaren ovan är från Börje Isaksson. Den säger tyvärr mer om avsändaren än om mig.

  • Matz Keijser 10 november, 2013 at 15:33
   Reply

   Oavsett vem avsändaren är betackar jag mig från liknande inlägg på min blogg.

   Vill ni hålla på med personliga påhopp ber jag er hitta ett annat forum och lämnar mig och min blogg utanför era dispyter!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.