MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

S bildar majoritet med NE och FP

Posted on

_MG_5065Det har gått nästan tre veckor efter valet och en känsla av politisk vakuum har präglat den här tiden. Stefan Löfvens arbete med att bilda regering är inte ett avundsvärt uppdrag.

På valnatten var det blandade känslor där SD:s valresultat på riket gjorde att man funderade på hur de närmaste fyra åren kommer att se ut. Jag hade dessutom högt ställda förväntningar på att vi lokalt skulle göra ett bra val, men när vi bara marginellt gick framåt var det en viss besvikelse.

Men efter några dagars analyserande av kommunalvalet är ändå känslan bra och jag är stolt över den valrörelse vi gjort i Enköping:

Det blir ett nytt parti i fullmäktige den kommande mandatperioden. Visserligen åker KD ut och antalet partier blir oförändrat, men ändå har antalet röster fördelats på fler partier. Att vi då ändå lyckas behålla våra 16 mandat, samtidigt som de flesta andra backar, är ett resultat av att vi gjort en mycket bra valrörelse!

Vi är största parti i 18 av 22 valdistrikt. Vi är största parti i distrikt som tidigare varit starka moderatfästen – Bergvreten, Gånsta-Bredsand och Korsängen för att ta några exempel!

Totalt sett är vi utan konkurrens det största partiet i Enköpings kommun och därför är det helt naturligt att Helena Proos inom kort kommer att kunna titulera sig kommunstyrelsens ordförande (KSO).

Idag blev det också klart att vi kommer att bilda majoritet i Enköping tillsammans med just Nystart Enköping och Folkpartiet. För många kan det kännas som en udda koalition och det ska onekligen bli spännande och intressant de närmaste fyra åren!

Nästa steg i processen är att fördela posterna i de olika nämnderna och styrelserna. För vår del handlar det om ett nomineringsförfarande där slutligen valberedningen kommer att presentera ett förslag för medlemmarna, som vi vid mötet ska ta ställning till. Spännande även det! Efter nyår tillträder de nya nämnderna!

/Matz

One thought on “S bildar majoritet med NE och FP

  • Erik Göthberg 2 oktober, 2014 at 19:50
    Reply

    Överraskande och oväntat. Man kan konstatera att det är första gången som inte Centern har något kommunalråd. Samt att det är anmärkningsvärt att varken V eller MP får vara med i majoriteten, är det personkemin som inte stämmer, måhända.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.