MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

S säger NEJ till neddragningarna

Posted on

Idag skriver Upplevelsenämndens ordförande Mona Örjes (c) ett ”försvarstal” på insändarsidan i EnköpingsPosten angående nedskärningarna på bland annat badvakter!

Örjes menar bland annat att vi ”i Enköping är vana vid tryggheten med badvakter, men det finns flera kommuner där man inte har badvakter”!

Första reaktionen är såklart – JAHA!?

Tryggheten i badhuset är något vi kan vara stolta över. Om man i andra kommuner väljer att inte ha det är ett risktagande de får stå för!

Likadant drar Örjes paralleller med öppettider och jämför med exempelvis Heby och Bålsta där man har färre antal öppettimmar. Men snälla Mona Örjes – Heby har lite drygt en fjärdedel av Enköpings invånarantal och Håbo kommun har knappa hälften!

Jag blev också lite orolig under interpellationsdebatten om neddragningarna inom Upplevelseförvaltningen vid senaste fullmäktige där Örjes bland annat vill lägga över mer ansvar på skolpersonal som följer med eleverna till badet. Den personalen har sällan rätt kunskaper om livräddning och hjärt-lungräddning.

Det känns oansvarigt från politikerhåll att överlåta till skolpersonal och övriga vuxna att iträda sig rollen som badvakter. Hur tänkte man här?

Nästa orosmoln tornade upp sig när det visade sig att Mona Örjes inte förstått att det är badvakterna som också har kompetensen och är simlärare för alla våra barn i skolan!

Att man från den moderatledda majoriteten inte förstått sin egen verksamhet visade också Monica Avås (m) i debatten. Först menade Avås att ”när det blir besparingar flödar inspirationen”!

Detta påstående, som måste ses som management by fear, yttrade hon i frågan om att två tjänster ska bort från Kulturskolan! Hon menade också att man måste ”pröva nya saker”!

Hade politikerna i ett tidigt skede bemödat sig att ta en diskussion med personalen på Kulturskolan hade man med största sannolikhet kunnat haft en dialog där inspiration och nytänkade hade flödat för att kunna rädda upp situationen och förhindrat dessa dumdristiga och ogenomtänkta beslut!

Men att tro att personalen nu, med den oro för vem som ska få gå och när, tro att ”inspirationern flödar” är man inte bara moderat blåögd utan även otroligt naiv!

Finanskommunalrådet Anna Wiklund (m) pekade i sin tur på det strategiska målet ”Enköpings kommun har en stark ekonomi och en effektiv förvaltning”!

Det vet vi sedan länge att den moderatledda majoriteten i vår kommun stirrar sig blinda på siffror, men allt mer sällan ser till verksamheterna och medborgarnyttan.

Till Anna Wiklund kan man då också påtala att vi har ett annat stratigiskt mål, nämligen:

Enköpings kommun ger förutsättningar för en god livskvalitet

Under denna rubrik går bland annat att läsa

 • Invånarna i Enköpings kommun upplever trygghet och trivsel.
 • I Enköpings kommun finns en mångfald av stimulerande upplevelser som attraherar invånarna och som väcker intresse för att besöka kommunen som turist.
 • Det finns stora möjligheter till inflytande och delaktighet i demokratiska processer.

Nu väljer Anna Wiklund och hennes allierade att ta bort trygghet och skapa vantrivsel. Mångfalden av upplevelser begränsas för såväl invånare som turister. Vad den demokratiska processen anbelangar har man inte lyssnat till varken personal eller kommunmedborgare utan kör sitt eget race!

Vi Socialdemokrater säger NEJ till neddragningarna inom Upplevelseförvaltningen!

Vi säger också NEJ till att kommunmedborgarna i allmänhet och våra barn och unga i synnerhet ska drabbas av bristfällig politisk styrning i vår kommun!

/Matz

2 thoughts on “S säger NEJ till neddragningarna

 • Juri 13 april, 2013 at 09:50
  Reply

  ”Vad den demokratiska processen anbelangar har man inte lyssnat till varken personal eller kommunmedborgare utan kör sitt eget race!”

  Det är väl knappast något som politiker, oavsett färg, brukar anklagas för att göra 😉

  • Matz Keijser 13 april, 2013 at 12:55
   Reply

   Från Socialdemokratiskt håll, och även från övriga oppositionspartier, har vi inte så lätt att driva igenom våra förslag om vi inte får stöd av något av majoritetspartierna.

   Våra förslag grundar sig ofta på synpunkter från personal i verksamheter och från allmänheten. Vi är folkvalda med förtroende att föra medborgarnas talan. Det får vi aldrig glömma bort i vår politiska gärning!

   Jag tycker du är lite orättvis i din generalisering, men jag kan bara tala för S och där har vi inget att skämmas för!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.