MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Saknar den moderata sanningen

Posted on

Läste EP i morse och kunde på debattsidan konstatera att Enköpings finanskommunalråd Anna Wiklund (m) tillsammans med partikarmaten Marta Obminska, riksdagsledamot från Uppsala län, skrivit en artikel med rubriken:

Enköping har mycket att förlora på om S tar över

När jag såg rubriken tänkte jag först att nu har valrörelsen börjat, men när jag läst klart debattartikeln kändes det bara som ett: Jaha? Min nästa tanke var om jag skulle köpa en julklapp till Anna Wiklund! (se bilden)

Inte helt oväntat började de två moderaterna med att fortsätta med den sedan åtta år tilbaka gamla hederliga skrämseltaktiken om att det med ett Socialdemokratiskt styre blir  ”kraftigt höjda skatter, avgifter och bidrag som följd”. Det hade väl snarast setts som tjänstefel om de INTE gjort det!

Sen kom då det första självmålet – jobben! Wiklund och Obminska försöker med siffertrixande få det att framstå som att det skapats oerhört många jobb under den moderatledda regeringen.

Dock försöker man mörka sanningen genom att prata om ”nyanmälda lediga jobb på arbetsförmedlingen” och att ”närmare 80 procent av alla nya jobb har de sista åren skapats i små företag”. Men det finns ingen redovisning av hur många jobb det de facto har blivit – ingen redovisning av sanningen!

De två moderaterna slår sig för bröstet och menar att deras politik gjort det enklare för småföretagar och underförstått att en Socialdemokratisk regering skulle stå för motsatsen. Då får jag nog be Wiklund och Obminska att läsa på lite bättre!

Sanningen är den att Socialdemokratisk politik inte stannar vid de små företagen utan har ett antal reformer som även gynnar medelstora företag. Vi vill till och med sänka bolagsskatten mer än moderaterna!

Vidare ger sig de två moderaterna sig in på ämnet infrastruktur. Här lyfter man utbyggnaden av Mälarbanan och bygget av Citybanan som sina goda exempel på moderat politik och får det att låta som om Socialdemokratin velat stoppa dessa.

Nu är det väl kanske snarare tvärt om. När det gäller Mälarbanan har ju S varit drivande i frågan och ville till och med tidigarelägga utbyggnaden. När det gäller Citybanan ville moderaterna, parallellt med sina skattesänkningar, rucka på tidigare principer för finansiering och skjuta större del av ansvaret för nationell infrastruktur till lokal nivå. Medborgare i vår region skulle därmed betala två gånger!

Hur vore det om Wiklund och Obminska höll sig till sanningen!? Tala istället om hur det sett ut med era ”rekordsatsningar” vad gäller underhåll och nyinvesteringar av det svenska järnvägsnätet under era snart åtta år i regeringsställning! Inte heller här får vi veta sanningen!

Investeringar i järnväg och kollektivtrafik gör det enklare för människor och företag att göra klimatsmarta transportval samtidigt som det stärker Sveriges konkurrenskraft.

Människor i hela landet ska kunna ta sig fram snabbt och kunna lita på att tåget kommer i tid. Socialdemokratisk politik moderniserar och förbättrar det svenska järnvägssystemet och gör skillnad på kort såväl som på lång sikt.

De båda moderaterna avslutar sin debattartikel med:

Förlorar Alliansen nästa val följer en politik med kraftigt höjda skatter, på jobb, bensin och tung trafik. Det vore förödande för företagen och Enköpingsborna.

Det vore som sagt förvånande om två moderater INTE uttryckte sig på det viset. Men sanningen är väl snarare den att Enköping och Sverige är förlorare för varje dag som går med ett fortsatt moderatlett alliansstyre. Det blir mer och mer tydligt och återspeglas i medborgares oro, förtvivlan och åsikter i insändare och sociala media!

Socialdemokratin har en politik för framtiden både vad gäller jobben, företagande och infrastruktur. Dessutom har vi en politik för välfärden – skola, vård och omsorg! Till skillnad från moderaterna som nu sitter nöjda och lutar sig tillbaka har vi Socialdemokrater en vision för framtiden:

Alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.

Avslutningsvis – vill jag också bemöta Wiklunds och Obminskas formulering om att vi Socialdemokrater kommer att ta över ”tillsammans med odefinierade partier”.

Moderaterna har tre stödpartier varav minst två riskerar att hamna utanför riksdagen. Vilka vänder sig moderaterna till vid ett sådant valresultat? Där kan man snacka om odefinierat samarbete!

Stefan Löfven har öppnat upp för ett brett samarbete och till och med över blockgränserna, men vi Socialdemokrater kommer att gå till val som ett parti med en egen politik.

/Matz

Reviderad version publicerad i EP 2013-12-10

One thought on “Saknar den moderata sanningen

  • Matz Keijser's Blogg | Hårt arbete trots lovande siffror 8 december, 2013 at 12:24
    Reply

    […] fredagens blogginlägg, som en reflektion på just Wiklunds debattartikel, pekade jag på att minst två av moderaternas […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.