MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Sa(m)arbete efter valet?

Posted on

allianssprickaEtt av moderatledaren Fredrik Reinfeldts favoritargument denna valrörelse är att fråga vilka vi Socialdemokrater ska samarbeta med efter valet. Nu skulle man kunna ställa samma fråga både till Reinfeldt själv, men kanske framför allt känns frågan alltmer intressant att ställa till moderaternas lokala företrädare i Enköping!

I april presenterade Novus en opinionsmätning för Enköping där samtliga borgerliga partier backade och där Socialdemokraterna själva skulle vara större än den samlade alliansen! Enligt mätningen tappar KD och FP så pass att de riskerar att inte ta något mandat i fullmäktige alls om den negativa trenden fortsätter!

Nu börjar det också bli allt mer tydligt att allianssamarbetet i Enköping är på upphällningen. Centerpartiet utmärker sig allt mer för att vilja stå på egna ben och driva en egen politik efter åtta år som moderat knähund. Allianssamarbetet i Enköping har för center inneburit att man gått från att ha varit det ledande partiet till att bli ett stödparti för att genomdriva moderat politik!

Att detta är en nagel i ögat för moderaterna blir väldigt tydligt i dagens EP där moderaternas ordförande Percy Westerlund uttrycker sin frustration över det tidigare stödpartiets agerande.

Även om Westerlund genom hänvisningar till sin favorittidskrift Grönköpings Weckoblad försöker få det att framstå som ett inlägg med glimten i ögat lyser moderaternas oro igenom! Makten hänger på en mycket skör tråd, men frågan är om Westerlunds insändare gagnar ett fortsatt allianssamarbete?

Att maktpositioneringar är viktiga för moderaterna har varit väldigt tydligt i den nämnd där både jag och Westerlund sitter – Miljö- och byggnadsnämnden – där ordförande är en centerpartist, 1:e vice ordförande är en folkpartist och där undertecknad sitter som 2:e vice ordförande och utgör arbetsutskottet.

Till en början försökte moderaterna genom ett märkligt förfarande få till att en moderat skulle vara ständigt adjungerad till arbetsutskottet. När så frågan lyftes i fullmäktige backade man med svansen mellan benen.

Trots det har det under mandatperioden otaliga gången framkommit att man tycker det är ”märkligt att moderaterna som största alliansparti inte har en plats i arbetsutskottet”! Men nog är det väl ändå så att man haft en valteknisk uppgörelse inom alliansen som ledde till fördelningen av ordförandeposter – eller?

När Westerlund i sin insändare ifrågasätter ”centerfolks” sätt att kommunicera måste jag nog ställa samma fråga till Westerlund själv. Om man nu ingått en allians måste det väl ändå vara den mest naturliga sak att kommunicera med sina företrädare i arbetsutskottet – oavsett deras partitillhörighet? Eller är det så att moderat maktpositionering varit viktigare än att driva alliansens ”gemensamma” politik?

Percy Westerlund avslutar sin insändare på ett sätt som visar på att det under de senaste åren varit moderat politik som fått råda och att de tre övriga allianspartiernas politik fått stå tillbaka när han skriver:

Det är naturligt att ett mindre parti som ingår i majoriteten kan behöva profilera sig för att dra till sig uppmärksamhet inför valet. Men företrädare för Centern har under senare tid valt att profilera sig på ett sätt som nog mest väckt förundran, åtminstone utanför partiets egna led.

Mest förundran verkar det dock råda inom moderaterna att centern har en egen agenda och vill ”profilera” sin egen politik framöver! De flesta andra är nog mer förundrade över att det dröjt så länge!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.