MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Sanning och konsekvens

Posted on

Det har blivit en del efterdyningar efter det som utspelade sig på budgetfullmäktige i måndags när Socialdemokraternas och Nystart Enköpings budget röstades igenom.

Till att börja med har vi miljöpartisten Tomas Rådkvist som i sociala media och på sin blogg bland annat skriver:

Det framstår tydligt att SNE är väldigt besvikna över att inte ha fått till ett eget styre igen och att de därför gör vad de kan för att ställa till problem för oss och de drar sig uppenbarligen inte för att använda SD som redskap i sin obstruktion.

Jag tänker inte sticka under stol med att jag är besviken över att vi inte lyckades bättre i valet för att kunna bilda en majoritet. Där ger jag Rådkvist rätt.

Däremot är det en ren lögn att vi, S och NE, ”använder SD som redskap”! I fullmäktige lades fyra budgetförslag. Minoritetskoalitionens, S+NE:s, SD:s och V:s. Först ställde V mot SD där SD:s budgetförslag vann. Därefter ställdes SD:s mot vårt budgetförslag där vi drog det längsta strået.

När så vårt budgetförslag ställdes mot minoritetskoalitionen valde både Vänstern och SD att lägga sina röster på vårt förslag. Det kunde även andra partier ha gjort!

Det är alltså inte vi som är minoritetskoalitionens ”problem” då det problemet snarare handlar om att man som styrande minoritet gick till fullmäktige med ett budgetförslag man inte säkerställt att man skulle få igenom!

Jag har i sociala media ställt följande frågor till Rådkvist:

Kan du förklara hur ni resonerade när ni valde att aktivt stödja förslaget från SD?
Ni visste att risken fanns att ni inte skulle få igenom ert förslag till budget utan stöd från något annat parti. Hade ni någon plan B eller något eget förslag/yrkande gällande vår budget?
Du som vurmar för skolan – förklara hur ni tänkte när ni nu sett till att skolan får mindre pengar än ni själva hade i ert budgetförslag?

Men jag har inte fått några svar!

Även finanaskommunalrådet Ingvar Smedlund (m) vrider på sanningen om det som utspelade sig i fullmäktige när han i en intervju med Ena-Håbo-tidningen säger:

Vi röstade inte på ett SD-förslag.

SD lade ett yrkande om att bland annat skolans budget i det budgetförslag som precis röstats fram – vårt budgetförslag – skulle minska med 12 miljoner kronor!

När fullmäktiges ordförande ställde frågan om SD:s yrkande gick det till votering. Där röstade samtliga moderater, kristdemokrater, miljöpartister och centerpartister (med undantag för Magnus Hellmarks som avstod) JA till SD:s yrkande.

Minoritetskoalitionen hade alltså inget eget yrkande utan man röstade på ett SD-förslag. Det är faktum! (Det går lätt att kolla upp för den som så önskar på kommunens hemsida eller avvakta till protokollet blir offentligt i vilket man kommer att få en redovisning vilken ledamot som röstade vad i de olika voteringarna.)

Det skulle onekligen vara intressant att få en förklaring på hur finanskommunalrådet Smedlund resonerar när han menar att han ”inte” röstade på ett SD-förslag!

Jag kan ha full förståelse för att det måste vara tufft att som styrande i en kommun redan vid första budgetfullmäktige gå på pumpen i den voteringen och nu tvingas styra med en oppositionsbudget.

Men att lägga skulden på oppositionen är inte bara lite magstarkt! Har man valt att med 23 mandat sätta sig att styra en kommun där det krävs 26 mandat för att få majoritet för sina förslag är det också de styrande som har ansvaret att säkerställa politiken genom att bjuda in till samtal och förhandlingar.

Nu är det alltså S och NE:s verksamhetsplan och budget (i stort) som kommer att gälla under 2019 och ska verkställas – och vi kommer självklart att säkerställa att så blir fallet!

4 thoughts on “Sanning och konsekvens

 • Tomas Rådkvist 7 december, 2018 at 12:18
  Reply

  Det var förstås givet att du inte skulle kommentera det som mitt blogginlägg i huvudsak går ut på – att ni hittade på egna nya regler för hur budgetarbetet skall gå till när ni slängde in andra pengar är vad förutsättningarna gav.

  Det är ett mycket allvarligt brott mot gängse arbetssätt och gör förstås att dt blir helt omöjligt att arbeta med budgetar framöver. För vem vet vilka nya saker ni tänker sälja för att få fram nya pengar som ingen annan har?

  Det är som om ett av lagen i en fotbollsmatch, efter första halvlek, slänger in en extra boll som bara det egna lager får spela med. En sådan match skulle förstås sluta i kaos, precis som fullmäktigemötet gjorde.

  Att ni blankt skiter i överenskomna spelregler är mycket problematiskt och gör fortsatta samarbete svårt, om ni tänker fortsätta på detta sätt. Jag har aldrig under mina 20 år i politiken varit med om något liknande och hoppas slippa se en upprepning. Det person som kom med iden till ert tilltag borde bli utvisad på längre tid, så agerar man bara inte om man är en seriös politiker.

  Och jag kan inte förstås hur ni i partiet kunde tycka att det var en bra idé att göra på detta sätt, jag tror egentligen inte att ni tycker det men råkade kanske ryckas med av bara farten utan att tänka på konsekvenserna.

  Nu vet ni vad som kan hända när anarkin får råda och när man försöker sig på falskspel. Hoppas att vi slipper uppleva det igen.

  /Tomas

  • Matz Keijser 7 december, 2018 at 13:29
   Reply

   Tomas

   Vad jag väljer att skriva om på min blogg måste ju ändå vara min ensak!

   Att jag inte valde att kommentera övrigt i ditt blogginlägg och dina inlägg på sociala media handlar mer om att du redan fått en hel del mycket bra svar på dina anklagelser. Så att jag skulle lägga mer energi på att stånga mig blodig mot den miljöpartistiska betongväggen kändes inte speciellt lockande. Jag resonerar ungefär som Ingemar Stenmark en gång gjorde: ”Hä löns int ́ förklar…

   Däremot tycker jag att det är viktigt att belysa hur dina partikamrater (för du var ju ersättare i fullmäktige), moderaterna, kd och större delen av centern aktivt valde att lägga sina röster på ett SD-förslag.

   Förutom det jag tagit upp i mitt blogginlägg av det du skrivit, så har du ju också insinuerat att vi skulle haft några förhandlingar eller samtal med SD innan budgetfullmäktige – ”troligen för att de hade fått igenom en del önskemål i SNE’s budget”. Du har en massa antagande i ditt resonemang som du över huvud taget inte har några som helst belägg för och som det heller inte finns någon sanning i! Bygg din argumentation på fakta istället för antaganden. Det tror jag du skulle vinna på!

   Ditt sätt att debattera är patetiskt – det har jag sagt förut, men det tål att upprepas. Ni har valt att styra kommunen i minoritet! Se till att säkerställa att ni får igenom er politik och lägg inte skulden på oppositionen när ni inte klarar av att hantera att styra!

   Ni valde att aktivt stödja ett SD-förslag! Snacka om dubbelmoral och hyckleri att manifestera på fredagen och sedan på måndagen rösta med SD!

   Jag ser fortfarande inte att du svarat på mina frågor. Det ser jag fram emot att du gör!

   /Matz

 • Tomas Rådkvist 9 december, 2018 at 19:37
  Reply

  Jag förstår att du inte vill svara på varför ni socialdemokrater valde att blankt strunta i det vedertagna arbetssättet för budgeten – det var ju precis motsatsen till samarbete, ansvar och dialog ni uppvisade i det farliga beteendet.

  Och att kalla mina debattinlägg patetiska hjälper ju inte heller, varken när du gör det eller när Sverre gör det. Det visar bara att ingen av er två har argument som håller i just denna debatt.

  Och vad gäller det faktum att vi blågröna röstade på ett SD-förslag så har jag tidigare svarat på det men jag gör det gärna igen här.

  Det är ju så väldigt tydligt att ni i S tycker att det är viktigare vem som lägger ett förslag än vad förslaget går ut på. Jag tycker faktiskt att innehållet i ett förslag är viktigare än avsändaren, oavsett om det gäller motioner, medborgarförslag eller som i detta fall, tilläggsyrkanden.

  Här råkade SD vara först med att omsätta sin kritik mot ert sätt att på ett regelvidrigt sätt i ett konkret yrkande som i praktiken innebar att de 12 miljoner ”hittepåpengar” som ni lade till er budget, skulle tas bort. Det var ett rimligt yrkande från SD. Hade vi lagt det yrkandet hade vi nog i sådana fall yrkat att den summan skulle dras från Vård och Omsorgs budget i stället för skolan men principen var vi överens om. Därför (tror jag jag) röstades SD’s yrkande igenom. Regelbrott skall inte premieras, hade ert orimliga tilltag belönats med ett godkännande av fullmäktige så hade det öppnat för en störskur av oseriösa budgetförslag nästa gång, nu har ni förhoppningsvis lärt er att det blir kaos om man frångår vedertagna rutiner.

  Och kommer SD med vettiga förslag framöver så kommer åtminstone jag (om jag har rösträtt) även framgent stödja dessa om det är rimligt i sammanhanget.

  Dessutom tycker jag att det är improduktivt och dålig retorik att, oavsett vad frågan gäller, försöka banka varandra i huvudet med ”hur kunde ni rösta på SD?”. Det vinner bara SD på, ingen annan.

  Skulle vi någon gång däremot rösta på förslag från SD eller någon annan som hotar medmänsklighet, jämställdhet eller andra viktiga delar i vår värdegrund, ja då får du gärna kritisera oss för då har vi gått över gränsen. Så var det definitivt inte denna gång.

  /Tomas

  • Matz Keijser 9 december, 2018 at 21:59
   Reply

   Som sagt – jag tycker du fått en hel del bra svar på dina anklagelser om ”regelbrott” i sociala media så varför lägga mer energi på att gå dig till mötes när du ändå inte är benägen att ta till dig av det. Men jag ska citera en av Magnus Ahlkvists utmärkta kommentarer:

   En budget är ett antagande. Det står alla fritt att göra vilka antaganden de vill. Det enda kravet är att budgeten ska balansera. Bokslutet kommer att visa om vårt antagande eller ert ligger närmast verkligheten.

   Det SD vinner på är när partier, precis som ni gjorde, aktivt röstar på deras politik. Ni väljer att vara en aktiv del i normaliseringen av Sverigedemokratisk politik och ideologi.

   Hade vi lagt det yrkandet hade vi nog i sådana fall yrkat att den summan skulle dras från Vård och Omsorgs budget i stället för skolan men principen var vi överens om.

   Varför var ni då inte bättre förberedda? Varför gick ni till fullmäktige utan att säkra upp er egen budget? Varför la ni inte ett eget förslag som säkerställde din hjärtefråga – SKOLAN? Varför gjorde ni inget själva utan valde att aktivt rösta på ett SD-förslag?

   Det är skrämmande Tomas om du inte inser det! Att du med en axelryckning helt enkelt väljer att nonchalera detta faktum gör mig riktigt orolig och att du dessutom bekräftar att du inte har några som helst betänkligheter kring det säger en hel del om var du står. Hur kan du rakryggad stå för att mena:

   Och kommer SD med vettiga förslag framöver så kommer åtminstone jag (om jag har rösträtt) även framgent stödja dessa om det är rimligt i sammanhanget.

   Sorgligt och beklämmande! Jag hoppas verkligen era väljare har förstått vad de lagt sina röster på!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.