MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Se möjligheter – en attitydförändring!

Posted on

Igår hade vi kommunsamråd med Region Uppsala och UL. Det blev tyvärr inte så mycket dialog, men vi fick en hel del spännande och intressant information. Bland annat om busslinjenätet i Enköping och hur det inom de närmast åren kommer att förändras.

Nu hoppas jag att UL ser CENTRUM som navet för busslinjerna. Idag är känslan mer att Resecentrum är utgångspunkten för bussresandet lokalt. Jag har full förståelse för att det är en fördel för alla de som pendlar, men om vi på allvar vill se ett bilfritt centrum behöver vi också skapa möjligheter.

Det handlar om större parkeringsytor utanför centrum, gång- och cykelvägar som likt ett spindelnät leder och lockar in till Stora Torget och då också självklart busslinjer som ger möjligheter att ta sig till och från stadskärnan oberoende av var i vår kommun du bor.

Nu tror jag inte det kommer att räcka med att lägga om busslinjerna om vi inte samtidigt jobbar med attitydförändringar. Vi måste hjälpas åt att jobba bort parkera-så-nära-som-möjligt-mentaliteten! Vi behöver få fler att se alla fördelar med att till exempel ta bussen istället för bilen!

Det är inte ovanligt att se bilar som står och köar i väntan på att en parkeringsficka ska bli ledig på övre Kungsgatan! Eller kö ut på Kyrkogatan för att eventuellt få parkera på torgparkeringen! Men handen på hjärtat – måste vi verkligen parkera precis ”utanför” den butik vi ska besöka? Är det verkligen ett problem med parkering i Enköpings stad?

Roger Pettersson, EP fd chefredaktör, brukar i sin lördagskrönika redovisa antalet lediga parkeringsplatser vid en viss tidpunkt under veckan. Senast menade han att det fanns 283 lediga platser inom en radie på 350 meter – en lördag vid 11.30-tiden!

350 meter – det är ungefär sträckan från torget till Joar-parkeringen eller traktorparkeringen vid Fjärdhundragatan eller COOP-parkeringen eller parkeringsytan vid Cykelhörnan. Lustigt – det är ungefär de platserna vi pratar om i det numera välkända centrumpusslet!

Självklart ska vi ge möjlighet för de som verkligen behöver parkera nära. Och det är precis det vi ska ha som utgångspunkt – att skapa möjligheter. Men då behövs som sagt en attitydförändring hos alla oss som bor i vår kommun!

I helgen var jag på besök i huvudstaden och imponerades över hur man just genom att jobba med attitydförändringar fått Stockholm att bli en cykelstad. Men man är inte nöjda – arbetet fortsätter. Med stora reklamkampanjer utmed stadens gator förmedlas budskapet:

890 km cykelbanor. Ser du möjligheterna?

Genialiskt! Ska vi lyckas få en bilfri citykärna i Enköping måste vi göra det tillsammans. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för en hållbar utveckling. Tillsammans måste vi se möjligheterna!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.