MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ska man räkna med Lööf?

Posted on

Annie Lööf räknar fel!Vad är det med centern och deras riksdagskvinnor? Varför blundar de hela tiden för verkligheten och försöker slå blå dunster i ögonen på Sveriges medborgare?

Jag har tidigare debatterat med Enköpingscenterns riksdagskvinna Solveig Zander gällande både barnfattigdom i Sverige och huruvida sänkt restaurangmoms genererat fler jobb inom den sektorn eller inte!

Nu är det centerledaren Annie Lööf som i en debattartikel i SVD inte helt oväntat går till angrepp mot den Socialdemokratiska budgeten, som presenterades igår. Även Lööf väljer att med skrämseltaktik fara med rena osanningar!

Bland annat menar centerledaren att vi Socialdemokrater ”chockhöjer skatter för att ha råd att höja bidrag”. Vad det handlar om är att vi vill återställa restaurangmomsen som inte gett de utlovade resultaten och vi återställer arbetsgivaravgiften för att anställa unga.

Lööf menar vidare att ”antalet utannonserade tjänster växt med drygt 16 procent”. Det må vara sant men det har inte inneburit detsamma som att antalet jobb inom restaurangbranschen ökat!

Det var precis samma flaska marknadsföringsretorik som Solveig Zander tidigare använde, men tyvärr – det blev inte mer rätt den här gången!

Jag vill också rätta näringsministern vad gäller begreppet bidrag. De så kallade bidrag hon hänvisar till är arbetslöshets- och sjukförsäkringar! Förutom barnbidraget, som vi Socialdemokrater nu vill höja med 100 kr/mån, finns väl bara ett egentligt bidrag – vårdnadsbidraget. Ett bidrag som införts av – ja, just det – den moderatledda alliansregeringen!

Lööf fortsätter med att skriva:

Vi behöver fortsätta genomföra reformer för att skapa fler jobb till unga.

Till viss del ska jag ge henne rätt. Det behövs reformer, men inte de som den moderatledda regeringen genomfört!

Dessa har inte lett till att förbättra ungas möjlighet till ett arbete i Sverige – tvärtom! För aldrig under modern tid har ungdomsarbetslösheten varit så hög som under de senaste sex åren – sex år av moderatlett alliansstyre!

Slutligen blir jag allvarligt oroad när vi har en näringsminister som inte kan räkna! Hon hävdar nämligen att vi Socialdemokrater vill ”fördubbla kostnaden att anställa unga”. Ett påstående som är en ren lögn!

Kostnaden att anställa någon utgörs dels av den anställdes lön och dels av arbetsgivaravgiften, vilken är en avgift som består av en procentsats av den anställdes lön. Idag ligger arbetsgivaravgiften på 31,42 procent av lönen, för ungdomar är den ungefär hälften så hög 15,49 procent.

Om en arbetsgivare väljer att anställa en ungdom med en månadslön om 16 000 kr så betyder det att arbetsgivaravgiften idag blir 2 478 kronor. Kostnaden av anställningen blir därmed 18 478 kronor. Avskaffas halveringen av arbetsgivaravgiften för unga blir arbetsgivaravgiften för samma ungdom istället 5 027 kronor, viket gör att kostnaden att anställa ökar till 21 021 kronor. Detta är en ökning av anställningskostnaden med 13,8 procent.

För att Annie Lööfs påstående om att anställningskostnaden dubblerats skulle vara sant, så skulle kostnaden ha behövt ökas med 100 procent, det vill säga från 18 478 kronor till 36 956 kronor.

Så åter igen; Vad är det med centern och deras riksdagskvinnor? Varför blundar de hela tiden för verkligheten och försöker slå blå dunster i ögonen på Sveriges medborgare?

Fast å andra sidan – det här är ju inte första gången näringsminister Annie Lööf uttalar sig utan att ha ordentligt på fötterna!

/Matz

2 thoughts on “Ska man räkna med Lööf?

 • Lars Dahlin 5 oktober, 2012 at 11:18
  Reply

  Pinsamt dåligt!

  • Matz Keijser 5 oktober, 2012 at 11:22
   Reply

   Ja, Lars! Och det är ju inte första gången heller. Men så här ser det ut när alliansen försöker försvara sina ogenomtänkta och resultatlösa reformer!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.