MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Skolan som modejackor och märkesbyxor

Posted on

I början av september skrev jag en debattartikel i EP med rubriken ”Bygg bort rädslan för det okända”. Den handlade om hur vi bygger ett allt mer segregerat samhälle och därmed göder främlingsfientlighet och rasism!

I artikeln berör jag också vikten av en sammanhållen skola där barn från olika samhällsgrupper och etniciteter blandas. Idag skapas allt fler mindre skolor där elever med liknande socioekonomisk bakgrund samlas. Privata alternativ är en starkt bidragande orsak till att segregeringen inom skolan ökat.

Uppdrag granskning tog i sitt senaste program ”En förlorad skola” upp denna problematik och tittade bland annat på Rosengårdsskolan i Malmö. Här vittnade föräldrar och elever om att språkutvecklingen för eleverna med annat modersmål än svenska begränsas då det inte finns elever med svenska som förstaspråk.

Man tittade också på situationen i Södertälje och Ronnaskolan. Här menade man att det fria skolvalet som infördes av regeringen Bildt på 90-talet bidragit till att vi fått en mer segregerad skola.

Rektorn på Ronnaskolan menade i programmet att det fria skolvalet och de privata aktörerna bidragit till hur situationen ser ut på hennes och många andra skolor och uttryckte det enligt följande:

Skolan har nästan blivit som modejackor och märkesbyxor – man väljer efter vad som är fint och det fula blir kvar! Det finns fattigmans och så finns det rikemans!

Idag skriver Katrine Kielos på Aftonbladets ledarsida om hur den svenska skolan rasat i internationella jämförelser och hur länder som Polen klivit upp och blivit världsledande inom utbildning.

Kielos hänvisar i sin ledare till den armerikanska journalisten Amanda Ripleys reportagebok ”The smartest kids in the world”, som pekar ut ett antal framgångsfaktorer som bidrar till en hög kunskapsnivå och goda resultat i skolan.

Nu ska man kanske inte dra för höga växlar av en enskild bok, men Ripley är inte den enda som menar att en sammanhållen skola är viktig för elevers utveckling. Hon menar att en nyckelfaktor är just är en sammanhållen skola och att elever verkar lära sig bäst i miljöer tillsammans med barn från olika sociala grupper och bakgrunder.

I dagens Sverige gör samtidigt det fria skolvalet att elever skiktas som aldrig förr. Vi borde prata om det.” skriver Katrine Kielos i sin ledare.

Socialdemokraterna i Enköping pratar om det och vi gör mer än så. Vi driver en aktiv politik för en mer integrerande och inkluderande skola för alla elevers bästa! Våra ledamöter i skolnämnden har fått ett uppdrag att lyfta integrationsfrågan till en högre nivå.

Jag står fast vid det jag skrev i min debattartikel:

Det sunda förnuftet säger att vi borde bygga bort rädslan för det okända genom att skapa goda mötesplatser för människor att träffas och förstå varandra!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.