MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Skolsatsningar minskar förtidspensioner

Posted on

adhdJag tror att många med mig kommer ihåg hur alliansen i allmänhet, och moderaterna i synnerhet, gick ut i valrörelserna både 2006 och 2010 med att under den Socialdemokratiska regeringens tid ”förpassades människor bort från arbetsmarknaden och in i förtidspension”.

Så den moderatledda alliansen genomförde sin sjukförsäkringsreform, som urskiljningslöst tvingade ut svårt sjuka människor att söka arbete eller riskera att stå utan ersättning! Inte den mest optimala lösningen direkt för att minska antalet personer med sjukersättning!

Nåja, nu kommer siffror som visar att antalet människor i förtidspension, sett till hela befolkningen, har sjunkit med 25%! Självklart kommer moderaterna och deras stödpartier slå sig för bröstet när de kommer att presentera resultatet.

Saken är bara den att mätningen, och den totala minskningen, är på de senaste 10 åren – alltså sedan 2003. Det betyder att antalet personer i förtidspension minskade redan under Socialdemokraternas sista tre år vid makten!

Tyvärr blir det smolk i bägaren, för enligt rapporten visar det sig att för gruppen medborgare i åldern 16-29 har antalet förtidspensionerade ökat med hela 42% under samma period!

Vi har redan en allt för hög ungdomsarbetslöshet. I november var 140.200 ungdomar mellan 15-24 år arbetslösa. Det är detsamma som 22,6% och är i princip oförändrat sedan november 2012. Det innebär i sig att de reformer den moderatledda regeringen genomfört för att underlätta för unga att ta sig in på arbetsmarknaden inte har gett det utlovade resultatet och därmed gått i stå!

140.200 arbetslösa ungdomar! Lägg alltså därtill 13.000 unga per år som går direkt in i förtidspension med passivitet och risk för missbruksproblematik och psykisk ohälsa som följd!

Enligt Försäkringskassan beror större delen av ökningen av unga förtidspensionerade på psykiska diagnoser. Enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson går utvecklingen att vända med ”billiga och effektiva lösningar”!

Inget ADHD-barn skulle behöva växa upp utan att få adekvat stöd, inget dyslexibarn skulle behöva sluta skolan utan att ha fått hjälp.” säger Nilsson!

Därför känns det bra att vi Socialdemokrater kan visa en politik som gör rätt satsningar på skolan med bland annat mindre klasser, fler speciallärare och specialpedagoger, kompetensutveckling för lärarna samt att stärka det pedagogiska ledarskapet.

Vi vill att alla elever ska ha samma chans att klara skolan. En skola som ger förutsättningar att kunna studera vidare eller ta sig in på arbetsmarknaden! Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.