MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Solidaritet – genuint svenskt!

Posted on

SL_statsministerVaknade med en rejäl baksmälla idag! Inte en baksmälla av att jag, som jag hade hoppats, i segerrus firat med för mycket alkohol. Nej, en baksmälla på grund av det parlamentariska läge vi nu befinner oss i där invandrarfientligheten och missnöjet står som de stora vinnarna i det val vi precis genomfört!

I valrörelsen stod moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt och pläderade för att vi ska ”öppna våra hjärtan” – och jag höll med honom i det han sa just då. Men idag ser vi att missnöjet med den förda politiken de senaste åren resulterat i ett läge som många, de allra flesta, varit rädde för skulle bli sanning. Och nu är det ett faktum!

Reinfeldts partikamrat Gunnar Hökmark lägger skulden för SD:s framgång på Socialdemokraterna. Oväntat? Nej, det mesta som inte går moderaternas väg har ju de senaste två mandatperioderna skyllts på S!

Stefan Löfvens uppgift att som ny statsminister bilda en stark och bred majoritet i Sveriges riksdag är inte avundsvärd. Han är tydligt med att han öppnar upp för ett blocköverskridande samarbete och nu är det upp till alla partier som står för demokrati och människors lika värde att svara upp mot det!

Näringslivet har idag också uttalat sig och menar även de att det är viktigt att ALLA är beredda på att ta ett stort ansvar.

Jag blir också orolig av att det har visat sig att en tredjedel av moderaterna, enligt en undersökning, kan tänka sig ett samarbete med SD. Reinfeldt har under sina åtta år som statsminister varit oerhört tydlig med att det under hans ledarskap inte fanns minsta möjlighet att det skulle kunna bli en verklighet.

Nu kliver Reinfeldt av ordförandeskapet. Vem som efterträder honom är i dagsläget oklart, men det blir förhoppningsvis en stark ledare som kan axla hans syn på vilket inflytande man vill ge till SD!

Vi lever i en demokrati – det ska vi vara stolta över och värna! 13% har valt att lägga sin röst på SD. Svenska folket har sagt sitt och det måste vi respektera. Men det är ju de facto 87% av väljarna som valt att lägga sin röst på något annat parti!

Samtliga borgerliga allianspartier backar och tappar gemensamt 9,8%. Det är tydligt att det finns ett missnöje över den politik som förts under åtta år. Samtidigt går SD framåt med 7,2% och ser man till FI:s valresultat som gör en ökning med 2,7% är dessa två partier de som fångat upp det borgerliga missnöjet!

Hökmarks teori om att Socialdemokraterna skulle vara orsaken till SD:s framgång faller platt. Vi går framåt, om än marginellt. Vi är det i särklass största partiet! Därför är det också helt naturligt att Stefan Löfven tar över statsministerposten!

Jag tror på Sverige. Jag tror på demokratin. Jag tror – ja, jag är till och med övertygad om – att solidaritet och människors lika värde är djupt förankrat i den svenska själen! Är det något som är genuint svensk så är det just det!

Jag tror inte att 13% av Sveriges befolkning är rasister eller främlingsfientliga. Det resultat vi nu fått i knät är snarare ett bevis på ett starkt missnöje. Ett missnöje över hur Sverige så snabbt har förändrats från att ha varit ett solidariskt samhälle till ett samhälle som präglas av självupptagenhet och rädsla!

Därför har jag nu en stark tro på vår nästa statsminister Stefan Löfven och att han åter kan leda Sverige tillbaka in i solidaritet och medmänsklighet. Men det ställer också krav på att fler visar en vilja att stå upp för demokratiska rättighet och vill ta det ansvaret!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.