MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Sommarkollo – en social investering

Posted on

Jag var inte gammal när jag första gången fick följa med på ett musikläger i Lindesberg. Det var Musikskolan som anordnade det och min syster var en av många barn och ungdomar som hade förmånen att få åka med.

Själv var jag för liten, men fuskade lite på trummorna när de andra var och badade! Men det skulle inte dröja allt för länge innan jag också var tillräckligt stor för att själv vara en av deltagarna. Då hade Lindesberg bytts ut mot Saxenborg strax utanför Grangärde i Ludvika kommun!

Här tillbringades många somrar och nya kontakter knöts. Några av dessa har jag som vänner än idag även om musicerandet lagts på hyllan!

Det finns många barn och unga som på sommarloven tillbringar del av sommaren på någon form av lägerverksamhet – seglarläger, fotbollsskola mm. Men tyvärr finns det allt för många barn och ungdomar som inte ser annat än sin egen bostad och närområdet hela sommarlovet.

Några har inte ens möjligheten att ta sig till någon strand för att kunna sola och bada, vilket för de allra flesta är en självklarhet under sommarmånaderna. Än mindre chansen att åka bort på semester!

Det finns en del ideella organisationer som anordnar läger- och kolloverksamheter. Exempelvis Stadsmissionen i Stockholm som kör tre olika varianter – barnkollo, ungdomskollo och till och med familjekollo! Det sistnämnda är en fantastisk möjlighet för föräldrar att tillsammans med sina barn få en gemensam sommarupplevelse!

Här skulle Enköpings Kommun kunna göra en insats genom att använda de öronmärkta pengarna för sociala investeringar för att varje sommar kunna genomföra kolloverksamhet. Man skulle exempelvis kunna förlägga det i Sommarro – denna pärla vid Mälarens strand!

Man skulle också kunna erbjuda ungdomar sommarjobb som kollopersonal och jag är övertygad om att man utan svårigheter skulle kunna hitta både privatpersoner, föreningar och organisationer som skulle kunna arbeta ideellt under ett par, tre veckor varje sommar.

Majblommekommittén har tidigare anordnat kolloverksamhet i Främjarstugan och sitter förmodligen inne med ovärderliga kunskaper om vad som krävs för att kunna ro detta i hamn!

Varför inte låta elever som går sista året på Barn- och fritidsprogrammet på Westerlundska gymnasiet ha detta som ett projektarbete där man tillsammans med exempelvis Majblommekommittén och kommunen drar upp riktlinjer och lägger grunden för denna kolloverksamhet!

Någon nämnde begreppet kulturkollo för mig förra veckan och jag gick igång på idén direkt. Tänk att kunna erbjuda barn och unga att prova på olika kulturella verksamheter – musik, teater, dans, drama, måla, rita! Skapande i alla dess former!  The sky is the limit!

Det som för många av oss är självklarheter är för andra en utopi – en ouppnåelig dröm! Men med förenade krafter från kommunen, organisationer och föreningar går det att ge drömmen liv och göra den verklig för dessa barn och unga!

Det handlar självklart också om en poltisk vilja – att våga!

/Matz

One thought on “Sommarkollo – en social investering

  • Gunnel B 23 juni, 2013 at 21:56
    Reply

    Kulturkollo! Vilken jättebra idé!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.