MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Spännande spekulativa sianden!

Posted on

Bengan_kronika_140610SCB, Demoskop, Novus, United Minds – opinionsmätningarna duggar tätt. Alliansens småpartier åker jojo på 4%-spärren, miljöpartiet befäster sin plats som tredje största parti, sd:s framgångar i EU-valet får inte den väntade effekten i riket, fi kan eventuellt ta sig in i riksdagen. Socialdemokraterna pendlar mellan 30 och 35% medan moderaterna backar och ligger under 20%. Det spekuleras ordentligt i media!

Man försöker också hitta syndabockar till fallande siffror och för moderaternas del har partisekreterare Kent Persson utpekats. Moderata företrädare runt om i landet kräver Perssons avgång och Persson själv vägrar ge intervjuer för att bemöta kritiken!

Även lokalt har spekulationerna kring valresultatet blivit en het potatis. I dagens EnköpingsPosten skriver Bengt Johansson i sin krönika ”Sossarna vinner valet och gör upp med C” om hur han tror att mandatfördelningen kommer att se ut, vilka som kommer att vinna och vilka som kommer att samarbeta. (se bilden)

Även Johansson pekar ut ”syndabockar” inom de partier han tror kommer backa i valet. För kd menar han att deras 1:e vice ordförande lokalt Lisa Walén och hennes uttalande om hur homosexualitet kan ”botas” kan bli en bidragande orsak till att partiet tappar sina 2 mandat och inte tar plats i fullmäktige efter valet. Kanske är det också så att Bosse Reinholdssons skattesmäll i början av året finns kvar i medborgarnas minne och kan påverka kd:s tillbakagång!

Bengt Johansson har även i en tidigare krönika hävdat att moderaterna backar när han skrivit att ”alliansen förlorar makten och att Smedlund blir oppositionsråd”. I dagens krönika fortsätter han på detta spår när han menar att ”den som ska ta över (Ingvar Smedlund) inte är där och trupperna leds av den som ska sluta (Anna Wiklund)”.

Smedlund har också varit aktuell moderatföreträdare på riksnivå när han i sin position som kampanjchef för moderaterna i Stockholms stad och län var den som skickade in en polisanmälan mot teatergruppen Nationalscen. Teatergruppen delade under namnet ”Äkta moderaterna” ut information om vad Fredrik Reinfeldt faktiskt skrivit i sin bok ”Det sovande folket”. Brottet enligt polisanmälan ska dock vara ”varumärkesintrång”.

Självfallet är det positivt när opinionsmätningarna går åt rätt håll och visst är det smickrande när media pekar ut Socialdemokraterna som förmodade vinnare, men faktum kvarstår – facit på mandatfördelning och eventuella samarbeten för nästa mandatperiod får vi den 14 september!

/Matz

4 thoughts on “Spännande spekulativa sianden!

 • Bengt Johansson 10 juni, 2014 at 11:19
  Reply

  Nja,inte pekar jag ut så många syndabockar (Matz ord, inte mitt), även om jag hade kunnat peka ut politiker som gjort tokigheter.

  • Matz Keijser 10 juni, 2014 at 11:30
   Reply

   Helt rätt, Bengt! Därför satte jag just ordet syndabock inom citationstecken – alltså inte Bengts ordval utan mitt!

   /Matz

 • Anonym 10 juni, 2014 at 16:02
  Reply

  Intressant att du tycker mätningarna går åt rätt håll Matz. I den senaste mätningen (Demoskop i fredags) låg s på drygt 29 procent… Ädelt av dig att ändå glädja dig åt att mp och v växer.

  • Matz Keijser 10 juni, 2014 at 17:04
   Reply

   Jag skrev att det är positivt NÄR det går åt rätt håll och att det är smickrande NÄR media pekar ut S som vinnare, men jag avslutar med:

   ”facit på mandatfördelning och eventuella samarbeten för nästa mandatperiod får vi den 14 september!”

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.