MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Splittring och interna strider

Posted on

Ingen har påstått att det är lätt att sitta i politisk ledning och det blir förmodligen inte lättare om man som parti själv väljer att ställa sig vid sidan av och titta på.

Det är lite så man ändå måste tolka Miljöpartiets och Kenta Hällboms utspel i EnaHåboTidningen om den nya förskolan som ska byggas på Korsängen, som Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden planerar att bygga för ca 160 förskolebarn.

Det Kenta och MP motsätter sig är bland annat att den pedagogiska utemiljön på 5000 kvm är för liten och hänvisar till en rapport om skoltomters storlek från 2009, som menar att det bör finnas 35-45 kvm/barn.

Utomhusmiljön på Korsängen består av 5000 kvm totalt och här får Kenta det till att det räcker till ”ca 120” barn, vilket innebär att det skulle vara ca 40 barn för mycket på den ytan. Men om man håller sig till rapportens minimikrav på 35 kvm landar i alla fall jag på 142,85 barn får tillräcklig yta. Det vill säga att överinskrivningen kan bli 17,15 barn!

Jag ska inte fördjupa mig i själva sakfrågan och påstår inte att Kenta Hällboms argument inte är viktiga, utan det jag egentligen fastnade för var hans sätt att ställa sig själv och Miljöpartiet utanför den styrande minoritetskoalitionen!

Återigen visar det sig att den fempartikonstellation som styr Enköpings kommun i minoritet har uppenbara problem att komma överens eller att ens vara sampratade i olika frågor. De tre små stödpartierna MP, L och KD verkar inte ha speciellt mycket insyn eller inflytande och hamnar därför i någon form av internopposition mot M och C!

Lägger man till att minoritetsstyret under sina första månader inte lyckats få majoritet i kommunfullmäktige för exempelvis en så avgörande fråga som sin egen budget kan man inte annat än fråga sig om detta är vad som ska prägla det ”nya ledarskapet” de kommande åren – då bör man som kommuninvånare nog bli ganska orolig!

Om man nu vill visa upp en bild av att vara ”det bästa alternativet” kan man ju också fråga sig varför man väljer att öppet och publikt basunera ut sina interna schismer? Det mår nog inte det redan skadade förtroendet så speciellt mycket bättre av!

Just i det här fallet med den nya förskolan har ju MP en företrädare i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (visserligen en ersättarplats) och borde kunna föra dialogen i den interna gruppen innan nämndssammanträden och på det viset komma till en lösning som bättre lever upp mot partiets ståndpunkt. Men icke!

Nu väljer alltså Kenta Hällbom och MP att ta öppen strid i media och tydliggör ännu en gång att det finns splittringar inom minoritetsstyret i Enköping!

Från S och NE har vi vid ett antal tillfällen påpekat att det måste till ett annat arbetssätt med transparens och öppen dialog över parti- och blockgränserna. Vi har sedan valet varit tydliga med att vi självklart vill ta ansvar för en fortsatt positiv utveckling av Enköpings kommun och det fortsatta samhällsbygget.

Inte i någon nämnd eller styrelse finns något majoritetsstyre och nu är det upp till minoritetskoalitionen att visa om man har tänkt att ge SD avgörande inflytande eller om man ser fördelar med breda politiska lösningar!

Vi har redan sträckt ut en hand!

3 thoughts on “Splittring och interna strider

 • Gunnel Bergman., Miljöpartist 28 februari, 2019 at 20:34
  Reply

  Det känns lite märkligt, Matz, att läsa hur du ojar dig över att den styrande fempartikoalitionen inte är helt överens om storleken på ett förskolebygge. Så vitt jag minns från förra mandatperioden var ni inte heller överens i det dåvarande minoritets-(SNE-)styret i alla frågor. Jag ber att stillsamt få påminna om ärendet med Ena Energis eventuella försäljning.
  Jag ler lite småelakt när du efterlyser ett ”arbetssätt med transparens och öppen dialog över parti- och blockgränserna”. Det var något som vi i oppositionen saknade och förgäves flerfaldigt efterlyste från förra mandatperiodens minoritets-(SNE-)styre. Jag är övertygad om att det nuvarande blågröna minoritetsstyret är mycket mer benägna till dialog och transparens än vad SNE var då.
  Så vitt jag minns har MP och S längre tillbaka haft ett gott samarbete, men som tvärt upphörde när S kom i ”Nystartat” sällskap.
  Nå, när de blågröna sträcker ut handen för dialog, visst tar du och dina S-kompisar, som de ansvarsfulla oppositionspolitiker jag tror och hoppas att ni är, varmt emot den?

  • Matz Keijser 29 mars, 2019 at 08:51
   Reply

   Jag ojar mig inte över att ni inte är överens. Däremot förundras jag över att ni går ut publikt och tar den interna debatten!

   När det gäller EnaEnergi var vi från S tydliga med tidigt var vi stod när alternativen presenterades. Diskussionerna förde vi mellan partierna men såg ingen anledning att debattera det i media.

   Skillnaden mellan ert blågröna minoritetsstyre och när vi stod för den politiska ledningen i kommunen är att VI hade valteknisk samverkan och överenskommelser med andra partier för att försäkra oss om att vår budget exempelvis skulle gå igenom medan ni går till fullmäktige och hoppas på det bästa, vilket har visat sig vara ödesdigert vid fler än ett tillfälle.

   När det gäller samarbete med MP får du nog fundera lite mer på ert eget agerande i de överläggningar och förhandlingar som fördes efter valet 2014. Det ställdes krav från er som var orimliga och när inte handsken passade MP hoppade man av.

   Även efter valet i höstas hade ni möjligheten att ingå i en annan konstellation, men där högg ni på första bästa bete utan att ens smaka på vad någon annan erbjöd!

   Än så länge har vi inte sett någon utsträckt hand från fempartiminoriteten, men OM den kommer kommer vi inte att vara omöjliga. Det behövs ett brett politiskt samarbete med det parlamentariska läge vi har nu!

   /Matz

 • xvideos 7 december, 2019 at 15:44
  Reply

  Ett fritids med hogre personaltathet och mer planerad tid ar ett bra komplement till den undervisning som sker under skoltid. Mer resurser innebar okat stod for dem som inte kan fa stodet pa hemmaplan.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.