MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Statsvetare banar väg för rasism!

Posted on

Jag blir allvarligt oroad när jag läser en debattartikel i SvD av Leif Lewin, statsvetare och professor emeritus i statskunskap vid Uppsala universitet. Under rubriken ”Alliansen bör förhandla med SD” visar Lewin på att det inom det akademiska etablissemanget öppnas upp för en normalisering av den människosyn och ideologi som SD bottnar i!

Lewin menar att alliansen bör samarbeta med SD för att fälla den sittande regeringen för att själva, just genom stöd av SD, bilda en minoritetsregering. Han hävdar vidare att alliansen skulle kunna ingå ett sådan samarbete ”utan att på minsta sätt avsvära sig idealet om det mångkulturella samhället”.

I sin debattartikel jämför Lewin med den berömda krisuppgörelsen 1933 när ”Socialdemokraterna gick med på tullar i utbyte mot Bondeförbundets stöd för den nya ekonomiska politiken, innebar för den skull inte att Socialdemokraterna avsade sig frihandelsideologin”.

Att över huvud taget ta denna uppgörelse som jämförelse är inte bara långsökt utan även naiv och när det dessutom kommer från en statsvetare tillika professor i statskunskap blir jag som sagt allvarligt oroad!

Tror Leif Lewin på allvar att SD på så lättvindigt sätt skulle avstå sina ideologiska grundtankar och helt kravlöst ge sitt stöd till en alliansregering? Visserligen tenderar flera av allianspartierna gå än mer åt höger när det gäller invandrings- och integrationsfrågor, men att aktivt söka stöd i ett parti med så utpräglad främlingsfientlig politik skulle inte enbart vara ödesdigert för allianspartierna utan även för hela vårt land!

Lewin är född mitt under det brinnande andra världskriget 1941 och uppvuxen under efterkrigstiden. Hans debattartikel publicerades dagen efter förintelsens minnesdag. Oavsett om det är planerat eller inte ger det en fadd smak i munnen. Hur tänkte SvD där?

Någonstans måste vi ändå ta lärdom av historien. Att då ens komma på tanken att ge lillfingret till ett parti som så tydligt står så långt ifrån humanitet, solidaritet, jämlikhet och människors lika värde är just att öppna upp för en normalisering av främlingsfientlighet och rasism!

Vi är väldigt nära det Tyskland landade i i slutet av 1930-talet. En normalisering av ett samhälle som präglas av VI och DE, ett samhälle där ens ursprung avgör om man har rätt till ett liv eller inte.

Jag blir allvarligt oroad när till och med det akademiska etablissemanget, som sägs stå för auktoritet och kunskap i vårt land, öppnar upp för ett sådan samhälle!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.