MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Stattomten – en del av samhällsutvecklingen

Posted on

Genom att köpa fastigheten där vi en gång hade ett stadshotell får vi rådighet över tomten. Det anser vi från den politiska ledningen i kommunen är att ta ansvar för samhällsutvecklingen. Idag var det en majoritet av kommunstyrelsen som sa ja till köpet och beslutet fattas slutgiltigt i fullmäktige nästa månad.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet stöder även de förslaget. MP vill att det ska anläggas en park på fastigheten, men här är tanken att det ska vara en bred diskussion och dialog kring vad vi vill med den.

Vänsterpartiets genom Magnus Ahlkvist påpekade att den arkeologiska utgrävning som kommer att krävas ska ses som en möjlighet, som ska kunna utnyttjas på ett positivt sätt – eventuellt ett museum i den kommande byggnadens nedre botten som visar upp fynd från platsen på platsen. En spännande tanke kan jag personligen tycka. Vill minnas att det vid medborgardialogen som tidigare genomfördes på Kompassen kom ett förslag om ett glasgolv där man skulle kunna se ner på utgrävningarna, vilket ligger lite i linje med Magnus tankar.

Centerpartiet har varit tydliga i sin motvilja att köpa fastigheten – en linje man hållit under hela processen. Moderaterna däremot vacklar från den ena dagen till den andra. Det är bara ett par veckor sedan som oppositionsrådet Ingvar Smedlund, från att tidigare ha varit negativ till ett köp, föreslog att EHB skulle stå som köpare. Men idag var det alltså en ny vändning och Smedlund och hans partikamrater stödde återigen Centerns linje!

Deras starkaste argument är att ”det här kan vi styra med planmonopolet”. Men när Nystart Enköpings Ingvar Magnusson helt korrekt påpekade att den borgerliga alliansen haft möjligheten att göra så mellan åren 2009-2014 och att det då inte hände någonting alls – då rådde tystnad bland ledamöterna från M och C!

Nu har alltså kommunstyrelsen sagt sitt och den 19 september är det dags för kommunfullmäktige att fatta det slutgiltiga beslutet. Det är väl ingen högoddsare att Liberalerna kommer att rösta som sina allierade. SD brukar rösta med moderaterna så det är ganska troligt att så blir fallet även denna gång.

Socialdemokraterna och Nystart Enköping har hela tiden varit tydliga med vad vi anser vara det rätta och med stöd av MP och V finns en majoritet i fullmäktige för ett köp av fastigheten och därmed också att ta ansvar för samhällsutvecklingen.

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.